Farmaceut vindt prijzen medicijnen in Nederland te laag
De prijzen van medicijnen zijn in Nederland veel te laag. Dat zegt de grote baas van het grootste farmaceutische concern ter wereld, en de goede man heet Vas Narasimhan. Deze hoogste directeur van het Zwitserse farmabedrijf Novartis vindt dat de overheid beter kan besparen op andere zorguitgaven dan op medicijnen.
In een vraaggesprek met het Financieel Dagblad van gisteren stelt Narasimhan, dat Nederland en enkele andere Europese landen de prijzen van medicijnen te ver naar beneden drijven. Daardoor zou de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in gevaar komen.
Je zou beter op andere onderdelen van de zorg kunnen besparen, vindt de farmabaas. Een opvallende uitspraak in een tijd waarin farmaceutische bedrijven zwaar bekritiseerd worden vanwege hun hoge prijzen, die de zorg onbetaalbaar dreigt te maken. Waar zou je dan moeten bezuinigen en vooral waarom? Om de farmabedrijven nog hogere winsten te laten maken? Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zei zich onlangs in toenemende mate zorgen te maken over de “torenhoge prijzen van nieuwe middelen”. Zo’n uitspraak spreekt boekdelen.
Onlangs berichtten we dat Novartis een prijs voor een medicijn zes keer zo hoog maakte. Narasimhan snapt de drukte niet, die daardoor ontstond. Volgens hem gaat minder dan tien procent van de zorgkosten naar medicijnen. “Moet je dan zo hard knijpen op die 10%, dat je geen toegang hebt tot nieuwe medicijnen die redelijk zijn geprijsd?”, vraagt hij zich af in het Financieel Dagblad. “Is dat het moment om te zeggen: dit medicijn geef ik niet aan kinderen of aan patiënten met kanker?” Echt wel. Het leed van mensen gebruiken om de eigen zakken te vullen. Kortom, de man zegt: bespaar maar op andere zorgkosten.
Volgens Narasimhan zijn er daartoe zat mogelijkheden. Wel opvallend dat de man deze uitspraken doet op het moment waarop mensen die in de zorg werken betere arbeidsomstandigheden en een reëel loon eisen. Het FD schrijft terecht dat het grootste deel van de zorgkosten opgaat aan personeelskosten. Moet je het personeel dan met minder loon naar huis sturen zodat de farmaceutische industrie nog hogere winsten kan maken, vraagt Hartpatiënten Nederland zich af.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie