
Elke seconde telt
Samen met haar dochter Joelle (25) en buurvrouw Lidia van den Bos (58) heeft Jolanda Kreeft (57) gezorgd voor een AED in hun eigen wijk in Klundert. De aanleiding hiervoor was hun achterbuurvrouw, een jonge moeder van twee kleine kinderen die door een hartstilstand om het leven kwam. Joelle: “Plotseling kwam het heel dichtbij.”
De man van Jolanda en vader van Joelle zit al 35 jaar bij de vrijwillige brandweer in Klundert. Het is Joelle met de paplepel ingegoten: zij zat bij de jeugdbrandweer en is doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer toen ze achttien was. Sinds een jaar is ze bevelvoerder. Jolanda, Joelle en Lidia kunnen alle drie reanimeren, iets wat ze heel belangrijk vinden. “Wij krijgen thuis geregeld meldingen van de brandweer”, vertelt Jolanda. “Na de coronatijd kwamen er naar ons idee veel meer meldingen binnen van reanimaties dan daarvoor, ook bij ons in het dorp. Vervolgens overleed de achterbuurvrouw, één straat achter ons. Zo ontstond het initiatief voor een AED in de buurt.”
Animo in de buurt
Samen met Lidia regelden Jolanda en Joelle alles. “We hebben bij alle bewoners in meerdere straten briefjes door de brievenbus gedaan, om te kijken of er animo was voor een AED in de buurt”, zegt Joelle. “Een AED is namelijk vrij prijzig: meer dan tweeduizend euro. Daarom dachten we aan ongeveer vijfentwintig euro per huishouden, maar natuurlijk was iedereen vrij om te geven wat ‘ie wilde. Al snel bleek er voldoende animo te zijn. Toch kwam er nog wel wat bij kijken om de AED daadwerkelijk te organiseren.” Jolanda werkt bij Vebego Cleaning Services en mede via de foundation van haar werkgever hebben ze het benodigde bedrag uiteindelijk rond gekregen, geeft ze aan. “Als je als werknemer een mooi doel hebt, is het mogelijk om vanuit de Vebego foundation een bedrag te ontvangen. Ik heb ons verhaal en het belang van een AED in de wijk dan ook aan ze uitgelegd en met hun hulp konden we de AED uiteindelijk volledig bekostigen.”
HartslagNu app
Vervolgens lieten ze zich informeren over welke AED het beste is. Zo kochten ze er uiteindelijk één die ook bij de brandweer en politie wordt gebruikt. Joelle: “Onze AED kan zowel voor volwassenen als kinderen worden gebruikt. Hij is aangemeld bij HartslagNu en er zit een code op. Als je een reanimatiediploma hebt en kunt reanimeren, kun je je aanmelden via de app en krijg je reanimatiemeldingen bij jou in de buurt. Je krijgt een sms waarin wordt vermeld waar je de AED moet ophalen en op welk adres je hulp nodig is. Natuurlijk moet je dan zo snel mogelijk ter plaatse zijn, want elke seconde telt. Hoe langer de hersenen geen zuurstof krijgen en het hart niet functioneert, hoe groter de kans dat iemand het niet overleeft of er uiteindelijk goed uit komt.”
Reanimatiecursus volgen
Tijdens de rondvraag in de buurt hebben Lidia en Joelle ook gevraagd wie er een reanimatiecursus wilden volgen, vertelt Joelle. “We hebben een presentatie gehouden in het dorp en er waren verschillende mensen die naar aanleiding daarvan een reanimatiecursus wilden volgen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, want zij kunnen allemaal helpen. We hebben nu meerdere mensen met een zorgachtergrond of reanimatiediploma in de buurt, die allemaal gebeld kunnen worden als er in de omgeving iets gebeurt. Natuurlijk is niemand verplicht om een reanimatiecursus te doen, maar het is altijd fijn als iemand binnen het gezin weet wat ‘ie op zo’n moment moet doen. Dat redt mensenlevens.”
Meer levens redden
Inmiddels bijna twee jaar geleden is de AED opgehangen op de oprit van Jolanda en Joelle en in werking gesteld. “We hebben toen een officiële opening gedaan”, vertelt Jolanda. “Alle mensen die eraan hebben bijgedragen, waren uitgenodigd en hebben er informatie over gekregen. Het leuke is dat je merkt dat andere mensen door zo’n opening ook aan het denken worden gezet. Er zijn bij ons al drie wijken in het dorp die óók het initiatief hebben genomen voor een AED. Dat is natuurlijk heel mooi.” Wat nóg mooier is, is dat er al twee levens met de AED zijn gered. Joelle: “Ik ben zelf bij één van de reanimaties geweest, de andere was in een straat verderop. Doordat we snel ter plaatse waren met een AED, hebben we twee mensenlevens kunnen redden. Zij maken het naar omstandigheden goed. Dat is natuurlijk geweldig. Daar doen we het voor.”
Waarom dit interview met Jolanda en Joelle?
We hebben allemaal onze verhalen met betrekking tot het hart. Zo ook Jolanda en Joelle. Hun verhaal kan ook anderen aanzetten tot het volgen van een reanimatiecursus of misschien wel een eigen initiatief voor een AED in de buurt.
Tekst: Laura van Horik
Foto: Jolanda Kreeft
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine
Geef een reactie