Einde in zicht voor elektroshock bij hartritmestoornissen
Onderzoekers van het LUMC in Leiden en de TU Delft werken aan een nieuw apparaat dat elektroshocks voor een haperende hart straks achterhaald gaat maken.
Onderzoekers van het LUMC in Leiden en de TU Delft werken aan een nieuw apparaat dat elektroshocks voor een haperend hart straks achterhaald gaat maken. Het nieuwe apparaat werkt met lichtflitsen, publiceerden de wetenschappers vorige week woensdag in het blad Science Translational Medicine .
Die flits wordt veroorzaakt door een geïmplanteerd ledlampje, blijkt uit een publicatie in NRC. Om dit alles mogelijk te maken moet het hart echter eerst een gentherapie ondergaan. Daarbij worden moleculen in het hart gebracht die reageren op de lichtflits.
Zo’n 200.000 mensen in Nederland, meest boven de 65 jaar, lijden aan boezemfibrilleren, een onregelmatige hartslag die levensbedreigend kan zijn. Het hart wordt vaak via een elektrische shock gereset. En dat is erg pijnlijk. Het nieuwe lichtflitssysteem zou de patiënt pijnloos kunnen helpen. Maar zoals gezegd, pas na een voorafgaande gentherapie. Het nieuwe systeem is al succesvol op ratten getest, en wordt straks op varkens uitgeprobeerd. Het varkenshart lijkt immers veel op een mensenhart. Hoe lang het nog gaat duren voor het bij mensen zal worden ingezet, durft arts-onderzoeker Emile Nyns, eerste auteur van het nu gepubliceerde onderzoek, nog niet te zeggen.
Hoe het precies werkt, legt NRC uit. Daartoe wordt volgens de krant een gen van een lichtgevoelig ionkanaaltje in de hartcellen ingebouwd. Dit ionkanaaltje is afkomstig uit een alg, gaat onder invloed van licht open zodat positief geladen deeltjes de cel in kunnen stromen. Dat bemoeilijkt de cel om elektrische pulsen voort te geleiden. Op die manier krijgt het hart weer de kans op een normaal ritme te kloppen.
Geef een reactie