Een zorgwekkende trend
Volgens recente prognoses zal het percentage Nederlanders met overgewicht tegen 2050 oplopen tot 64%, vergeleken met 50% in 2022. Deze stijging is zichtbaar in alle leeftijdscategorieën, maar de grootste toename doet zich voor bij de groep van 18 tot 44 jaar. Dit blijkt uit de aankomende Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van het RIVM.
Een zorgwekkende trend is dat overgewicht steeds vaker voorkomt op jongere leeftijd. In 1990 had 17% van de 20-29-jarigen overgewicht, maar in 2020 was dit percentage gestegen naar 32%. De VTV wijst erop dat deze ontwikkeling naar verwachting zal voortduren. De impact van mogelijk nieuwe maatregelen, zoals de vergoeding van medicatie voor gewichtsverlies, is in deze prognoses nog niet meegenomen. Zodra iemand met overgewicht te maken heeft, kan het erg moeilijk zijn om dit probleem weer op te lossen, wat kan leiden tot verhoogde gezondheidsrisico’s in de toekomst.
De gegevens zijn afkomstig uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024, die elke vier jaar door het RIVM wordt gepresenteerd. Deze verkenning biedt inzicht in de toekomstige ontwikkelingen van de volksgezondheid en zorg tot 2050. Het volledige rapport wordt op 27 november gepubliceerd. Eerder heeft het RIVM al cijfers gedeeld over de verwachte toename van aandoeningen zoals dementie en artrose in 2050.
Voor meer info en een video. Klik hier.
Geef een reactie