default-header
HomeNieuwsEen pleister op het hart

Een pleister op het hart

Geen onderdeel van een categorie

maandag 27 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartfalen is een ernstige belemmering in je dagelijkse functioneren. En er is momenteel ook weinig kruid tegen gewassen. Je kunt een mechanische hartpomp of orgaantransplantatie overwegen, maar voor de rest ben je uitgepraat over de mogelijkheden. Of toch niet? Het Utrechts Medisch Centrum is bezig met het ontwikkelen van een speciale pleister voor je hart. Speciaal bedoeld om iets aan dat hartfalen te doen.

Pleister

Het gaat volgens De Stentor om een biologische hartpleister die patiënten met hartfalen zelfs zou kunnen genezen. Joost Sluijter, hoogleraar experimentele cardiologie in Utrecht, legt het in de Stentor als volgt uit: „In de pleister zitten hartspiercellen. We plakken de pleister op het hart, zodat het hart kan aansterken en op den duur weer genoeg bloed door het lichaam kan pompen.’’ Met de pleister kun je de hartspiercellen op de goede plek plakken.

Hartfalen

Hartfalen volgt vaak na een hartaanval, waarbij hartspiercellen afsterven. Die worden niet opnieuw aangemaakt. De pleister moet daarvoor een oplossing bieden. De pleister is gemaakt met een 3-D printer en is samengesteld uit biologisch afbreekbare vezels zo dik als een haar. Omdat het hart altijd beweegt moet de pleister daarin mee kunnen bewegen. De pleister is inmiddels succesvol getest op proefdieren. Sluijter denkt dat de pleisters binnen vijf of tien jaar gebruikt kunnen worden.

3D-printer

De pleister is met behulp van een 3D-printer gemaakt en bestaat uit vezels die zo dik zijn als een haar. De pleister is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal waarop de hartspiercellen kunnen groeien. Het hart beweegt altijd, dus de pleister moet daar goed op aangepast zijn. Het duurt overigens nog even voordat de pleister in gebruik wordt genomen. „De pleister is getest op proefdieren en tot nu toe zijn de reacties positief. We blijven de pleister ontwikkelen en hopen binnen vijf of tien jaar de eerste pleisters te plakken.’’

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie