default-header
HomeNieuws‘Dik word je tussen oud & nieuw en kerst’

‘Dik word je tussen oud & nieuw en kerst’

zaterdag 30 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Nederland schuift de komende dagen aan voor het kerstdiner.

Nederland schuift de komende dagen aan voor het kerstdiner. Internist-endocrinoloog Aart-Jan van de Lelij vertelt hoe je die dagen zonder maagzuurremmers doorkomt.
 

Oprispingen

 
Eerste en Tweede Kerstdag, en soms ook Derde en Vierde Kerstdag schuiven wij en masse overvloedige maaltijden naar binnen. Gevolg: een opgeblazen gevoel, oprispingen, brandend maagzuur, zweten en hartkloppingen. Avondjurkjes en overhemden lijken ineens te krap te zitten, en we hebben 's nachts het gevoel als een gestrande potvis in bed te liggen.
 

Orgie

 
Maar dat komt niet doordat ons maagdarmkanaal zo vol met onverteerd eten zit, weet internist-endocrinoloog Aart-Jan van der Lelij. Het zijn onze miljarden darmbacteriën die zich tegoed doen aan die copieuze maaltijden, en daarvan héél veel winden laten én vocht afscheiden. “We eten met Kerstmis vaak voeding waar én veel vetten én veel eiwitten én veel koolhydraten in zitten. Een orgie voor onze darmbacteriën.”
 

Appetizer

 
We eten dus een combinatie van voedingsstoffen die volledig uit het lood is geslagen. En door sociale druk blijven we dooreten, al hebben we eigenlijk genoeg. Tel daarbij de wijntjes en biertjes waarmee we de maaltijd doen vergezellen, en het einde is zoek. “Alcohol is een appetizer, maar neemt in je brein ook de remmingen weg. Bovendien verwijdt het je bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Het hart moet dus harder werken om bloed rond te pompen, en gaat sneller kloppen.”
 
 

Onregelmatig

 
Die snelle hartslag wordt ook nog veroorzaakt doordat de darmen – om al dat eten te kunnen verhapstukken – meer bloedtoevoer behoeven. “Daar komt bij dat die volle darmen tegen het middenrif drukken, waardoor het hart niet alleen harder gaat bonzen, maar ook onregelmatiger.”
 

Tips

 
Van der Lelij tipt: kleinere porties opscheppen (en schep voor elkaar op), kleine bordjes gebruiken, niet jezelf al bij de eerste twee gangen volstouwen, niet tot 23.00 uur ‘s avonds doortafelen, een wandeling maken tussen de bedrijven door, en veel water drinken bij de maaltijd.
 

Geen kwaad

 
Maar gewoon lekker doorhalen en de gevolgen voor lief nemen, mag van hem ook. “Dik worden we tussen oud & nieuw en Kerst, niet andersom. Die twee, drie dagen zwaar tafelen kunnen echt geen kwaad als het daarbij blijft.”
 
Bron: Erasmus mc   

Geef een reactie