‘Deze dagelijkse check-up thuis geeft me rust’
Iedere ochtend ligt patiënt Alfred Hagedoorn met zijn bovenlichaam op een speciaal kussen dat verbinding maakt met de bij hem geïmplanteerde sensor in de longslagader. Die sensor meet de druk, waarna meteen draadloos de resultaten naar zijn cardioloog in het UMC Utrecht gaan.
Iedere ochtend ligt patiënt Alfred Hagedoorn met zijn bovenlichaam op een speciaal kussen dat verbinding maakt met de bij hem geïmplanteerde sensor in de longslagader. Die sensor meet de druk, waarna meteen draadloos de resultaten naar zijn cardioloog in het UMC Utrecht gaan. “Dat ik dagelijks thuis word gecontroleerd en vanuit het ziekenhuis bericht terug krijg, voelt veilig. Het geeft mij rust.”
In de lente van vorig jaar was Alfred al een tijdje kortademig. Ook had hij last van duizeligheid. “Iedere week zwom ik intensief. Tot het in september mis ging: ik dacht dat ik stikte. Ik had een astma cardiale, wat betekent dat door lekkende hartkleppen de linkerhelft van mijn hart zo verzwakt was, dat het niet voldoende vocht kon verwerken. Mijn longen liepen daardoor vol. Met grote spoed vertrok ik met de ambulance naar het UMC Utrecht. Na enkele zeer beangstigende benauwdheden heb ik via de lies mitraclips gekregen. Die verminderen het lekken van de hartkleppen. Het ging beter, maar nog niet echt optimaal. In december was het weer foute boel. Opnieuw astma cardiale en opnieuw met spoed naar het UMC Utrecht. Het bleek dat door de hartkleplekkage de beide harthelften niet meer synchroon liepen. Om dit te verhelpen, is besloten een CRT-D-pacemaker te plaatsen zodat mijn twee hartkamers weer tegelijk samentrekken. Ik voel me nu echt een stuk beter.”
Computer in een kussen
Ook is bij Alfred het zogeheten CardioMEMS HF-systeem ingebracht. Dit is een minisensor in de longslagader die direct de druk meet. Bij verergering van hartfalen neemt de longslagaderdruk toe. Alfred: “Thuis staat een mooie trolley, met een computer in een kussen. Iedere dag ga ik hierop liggen; een stem vertelt mij of ik goed lig. Via de geïmplanteerde minisensor gaat dan informatie over mijn longslagaderdruk naar de cardioloog. Ik hoef hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis, terwijl mijn dokter wél snel kan reageren. Je wordt alleen terug gebeld als bijsturing nodig is. Het systeem heb ik nu zo’n twee maanden, eens in de twee weken krijg ik een telefoontje. Dan blijkt de druk toch te hoog en wordt mijn medicatie aangepast. Verergering van mijn hartfalen wordt hierdoor meteen voorkomen. Na al die aanvallen die ik achter de rug heb, geeft deze dagelijkse check-up mij rust, en niet te vergeten ook mijn familie.”
Bron: www.umcutrecht.nl
Geef een reactie