De chirurg is niet technisch opgeleid, maar de technisch geneeskundige wél
Kak Khee Yeung is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. In iedere editie van HPNLmagazine houdt ze ons op de hoogte van haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over technische geneeskunde, samen met Stefan Smorenburg, technisch geneeskundige op de afdeling vaatchirurgie.
Wat doet een technisch geneeskundige precies?
Kak Khee: “Geneeskunde is altijd volop in ontwikkeling en ook binnen de vaatchirurgie maken we gebruik van allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen. Daarover heb ik in voorgaande edities al veel verteld. Wij als chirurgen zijn echter niet erg technisch opgeleid. Daarom werken we samen met technisch geneeskundigen, die kennis hebben van zowel de technische als de medische kant van het vak. Dit vakgebied bestaat ruim vijftien jaar en op andere afdelingen van het Amsterdam UMC wordt hier soms al gebruik van gemaakt, maar voor de vaatchirurgie is dit nog betrekkelijk nieuw.”
Stefan: “Vroeger als kind wilde ik uitvinder worden, maar ook dokter. Toen ik hoorde over de opleiding technische geneeskunde, leek me dat ideaal. Ik werk als het ware op het snijvlak van arts en ingenieur. Als technisch geneeskundige ben je BIG-geregistreerd, wat inhoudt dat je patiënten mag zien en behandelen, maar je bent ook opgeleid om nieuwe technologieën te implementeren in een ziekenhuis. Een ingenieur spreekt een heel andere taal dan een arts en ik spreek eigenlijk beide talen. We begeleiden dus het gebruik van nieuwe technologieën.”
----