De burger kan er niet bij!
woensdag 15 september 2010, door Hartpatiënten Nederland
Een maand geleden ging de site Burgerinitiatief-aed.nl online. Deze site vraagt steun om de wet- en regelgeving omtrent AED’s gerealiseerd te krijgen 40.000 stemmen zijn nodig om een wetsvoorstel in te kunnen indienen. Het wetsvoorstel zal overheidsinstellingen verplichten AED-apparatuur 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar te maken.
[ Deze AED’s hangen doorgaans te verstoffen ]
Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat vrijwel elke gemeente in Nederland één of meer AED’s in haar bezit heeft. Deze AED’s hangen doorgaans te verstoffen in stadskantoren, bibliotheken, scholen, zwembaden, sportaccommodaties en politieposten. De meeste overheidsinstellingen sluiten na kantoortijd, waardoor een groot deel van de AED’s niet langer beschikbaar is. Er zijn situaties bekend waarbij een slachtoffer kwam te overlijden terwijl er 100 meter verderop een AED aanwezig was
Gezien het feit dat deze apparatuur is aangeschaft met gemeenschapsgeld dienen deze ook 24 uur per dag zeven dagen per week voor de bevolking beschikbaar te zijn, aldus het standpunt van Burgerinitiatief-aed.nl Â
Als deze apparatuur in goede behuizingen worden ondergebracht en in een alarmeringssysteem (zoals AED-Alert) wordt aangemeld kan dit vele levens redden.
Media aandacht
Merkwaardig genoeg krijgt Burgerinitiatief-aed.nl bijzonder weinig aandacht van de (landelijke) media en zelfs geen steun van de Hartstichting. Burgerinitiatief-aed.nl is hierdoor zeer verbaasd en teleurgesteld. Vorige week stuurden zij een bericht met de volgende reacties;
[ Het kost niets, maar kan wel levens redden ]
“De website burgerinitiatief-AED.nl gaat bijna de 4de week in. In totaal zijn er nu 1350 steunbetuigingen binnen. Het is dan ook erg spijtig en niet te begrijpen dat de Nederlandse pers maar weinig aandacht schenkt aan dit burgerinitiatief. Het kan toch niet zo zijn dat de overheden massaal AED apparatuur voor hun eigen personeel aanschaft, deze betaald met gemeenschapsgeld, die vervolgens na sluitingstijd niet meer inzetbaar is voor de bevolking? Waarom slaat de pers niet aan op het feit dat zorgverzekeraars een AED eigenaar niet schadeloos stelt na een inzet van een cardiologisch incident? 16000 dodelijke slachtoffers per jaar in Nederland lijkt ons een item waaraan je niet genoeg aandacht kunt schenken.“
Om steun te betuigen hoeven sympathisanten slechts een paar gegevens in te vullen. Het kost niets, maar kan wel levens redden.
In het door Burgerinitiatief-aed.nl verzonden bericht gaven zij ook een scherpe reactie op het standpunt van de Hartstichting;
“Wij vinden dit een hoogst opmerkelijke en tevens ook verwerpelijk standpunt van de Hartstichting. Men wil immers zoveel mogelijk mensen enthousiastmeren om 6 minuten zones te creëren. Via de website van de Hartstichting staat nota bene vermeld dat een on-site AED gemiddeld 4 minuten eerder ter plekke is dan een ambulance.
In een email reactie laat de manager implementatie van de Nederlandse Hartstichting nota bene weten het met onderdelen van het initiatief eens te zijn maar steun verlenen voor wet- en regelgeving doen ze niet. Ze bewandelen liever een andere weg. Dit heeft alles te maken met een subsidie die men heeft verkregen via het WVS. Deze subsidie is bedoeld om een nieuw alarmeringssysteem te ontwikkelen. Het beestje heeft zelfs al een naam. R.O.S. Reanimatie Oproep Systeem. Als onze informatie klopt maakt AED-Alert daar straks deel van uit met het verschil dat AED-alert nu nog particulier (Vivon) bezit is. Ook het feit dat men niet tegen de overheid in wil gaan maakt deel uit van hun afwegingen.
Ook stelt de Nederlandse Hartstichting dat alle problemen rond de 6 minuten zones straks opgelost worden. Dat laatste is ook onze droom, maar helaas zijn dromen bedrog. Noch wij, noch de Hartstichting is bij machte dit op te lossen. Een goed sluitend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners is alleen realiseerbaar als we massaal mee willen werken aan het tot stand komen van dergelijke netwerken. Daarvoor moeten heel veel neuzen dezelfde kant op staan. Wet- en regelgeving zou daar een enorme bijdrage aan kunnen leveren.“
Ze geven wel duidelijk aan dat dit absoluut niet bedoeld is als hetze tegen de Hartstichting. Ze vinden het werk wat zij verrichten goed. Echter het 6 minuten beleid en hun bijdrage in deze bekritiseren zij.
AED-Alert
In 2009 berichten wij al eerder over AED-Alert. Een systeem dat door Nederlandse meldkamers gebruikt kan worden ter ondersteuning van de reguliere hulpverlening. Volgens directeur Jan Smale van Vivon had het toen in een jaar tijd al 150 meldingen opgeleverd en 25 levens gered. Indertijd ging het alleen om Twente. Intussen breidt het netwerk zich meer uit waardoor veel meer levens gered kunnen worden. Volgens AED-Alert zijn er sinds Maart 2008 al meer dan 100 levens gered. Het aantal levens dat hierdoor gered wordt neemt exponentieel toe Â
Iedereen die een hartstilstand krijgt is vanzelfsprekend gebaat bij snelle hulp. Hoe eerder er gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt des te beter. De kracht van AED-Alert is het samenbrengen van een slachtoffer, een burgerhulpverlener en een beschikbare AED.
[ Het aantal levens dat hierdoor gered wordt neemt exponentieel toe ]
Nadat 112 is gebeld en er geconstateerd is dat het om een reanimatie gaat, wordt vanuit de meldkamer het AED-Alert systeem opgestart.
Op het moment dat de meldkamer de postcode ingeeft van de locatie waar het slachtoffer zich bevindt, gaat AED-Alert aan het werk. Het systeem zoekt in een straal van 1000 meter rondom de postcode en huisnummer van de plaats van het slachtoffer naar ingeschreven burgerhulpverleners.
Het systeem kan twee soorten berichten uitsturen:
- Een reanimatiebericht aan deelnemers om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie
- Een defibrillatiebericht aan deelnemers om eerst een AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan en te starten met hulpverlening
Door scheiding aan te brengen tussen mensen die kunnen reanimeren en mensen die kunnen defibrilleren wordt nodeloos tijdverlies voorkomen.
‘Met AED-Alert wordt een slachtoffer snelle en adequate hulp geboden waardoor de kans op overleven toeneemt’.
Particuliere verantwoordelijkheid
Tot nu toe wordt de aanschaf van AED’s voornamelijk als een particuliere verantwoordelijkheid gezien. Gemeenten hebben verschillende standpunten (vooral de financiering hiervan)
omtrent van het aanschaffen van AED’s. Niet ieder gemeentebestuur vindt dit een (kern)taak van de (lokale) overheid. Formeel gezien is dat ook zo. Er zijn gemeenten die zich zeer verantwoordelijk voelen t.o.v. van de burger en flink geïnvesteerd hebben in deze apparaten. Aan deze willekeur zou volgens Burgerinitiaf-aed.nl een eind moeten komen en een eenduidig beleid gevoerd moeten worden.
Naast dit belangrijke onderwerp zijn er nog een aantal opmerkelijke zaken die aandacht verdienen. Zie en teken hiervoor op de website www.burgerinitiatief-aed.nl
Bronnen: Stichting Twente Hart Safe, Burgerinitiatief-aed.nl
Geef een reactie
Klik hier om je antwoord te annuleren.