Corona vergroot kans op hartinfarct in eerste 60 dagen iets
De eerste 60 dagen heb je een iets grotere kans op een hartinfarct, als je corona hebt opgelopen. Ook de kans op longembolie is dan wat groter, bleek uit onderzoek door UMC Utrecht. Dat betekent dat ziekenhuizen rekening moeten houden met enkele honderden hartaanvallen extra per jaar. Voor de patiënt bedraagt het risico minder dan één procent.
Vier jaar geleden werden we overvallen door corona. Sindsdien hebben we daar veel van geleerd. Huisarts-onderzoeker Geert-Jan Geersing wilde het naadje van de kous weten en onderzocht de gevolgen van corona voor hart- en vaatziekten. De Hartstichting liet een onderzoek uitvoeren door Hannah la Roi-Teeuw samen met Geersing en enkele collega’s. Die screenden ruim 860.000 mensen die in Engeland ten prooi waren gevallen aan corona.
Dat onderzoek bracht aan het licht dat met name de eerste twee maanden de kans op hart- en vaatziekten verhoogd was. Maar het moet ook niet overdreven worden, aldus de Hartstichting. “Het risico blijkt klein: in de groep mensen met het hoogste risico had ongeveer één procent een hart- of vaatziekte opgelopen”, aldus deze stichting in een recente publicatie. “Uit de literatuur blijkt dat het grosso modo gaat om een 3 tot 5 keer grotere kans op een hart- of vaatziekte en een 10 keer grotere kans op een longembolie.”
Wel betekent dit voor ziekenhuizen dat per 100.000 corona-infecties rekening moet worden gehouden met 1700 extra gevallen van een longembolie en 550 hartinfarcten en beroertes, aldus de Hartstichting. Het risico verdwijnt na 60 dagen.
Jaarlijks krijgen zo’n 15.000 mensen een longembolie, 40.000 een beroerte en 35.000 een hartaanval.
Geef een reactie