Cijfers medische prestaties openbaar
Dat vindt voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst. Zij zegt dit in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.
Els Borst nam kortgeleden afscheid als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. In magazine Uniek spreekt ze onder meer over het vergelijken van ziekenhuizen. Ze wil dat aan artsen overlaten. “Zij kunnen afspraken maken over wat goede uitkomsten zijn en daarin alle complicerende factoren meenemen. En vaak gebeurt het ook op deze manier, maar die gegevens zijn niet openbaar. Dat blijft onrechtvaardig. Vooral voor die patiënten die naar een ziekenhuis gaan, waarvan het bekend is dat dat wat betreft hun aandoening slecht presteert. Daarom moeten die cijfers toch naar buiten, wat mij betreft zo snel mogelijk.”
Lees hier het hele artikel. Borst was tussen 1976 en 1986 medisch directeur van de voorloper van het UMC Utrecht. In twee paarse kabinetten tussen 1994 en 2002 was ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Verder in Uniek
Concentratie van zorg verbetert de kwaliteit, vindt ook oncoloog Elsken van der Wall. Maar welke praktisch gevolgen heeft het? Stel bijvoorbeeld dat het aantal lokaties voor borstkankerbehandeling teruggebracht wordt van 97 naar 23, dan heeft 84 procent van de bevolking een half uur reistijd. Nu is dat 99 procent.
Plus: het UMC Utrecht concentreert zich op zes wetenschappelijke speerpunten. Wat betekent dat voor patiënten? “Als de diagnose valt in een van de speerpunten, is het UMC Utrecht dé plek waar hij moet zijn. Bijvoorbeeld: voor patiënten met schizofrenie of ALS is het UMC Utrecht the place to be. Voor andere hersenziekten bestaan andere expertisecentra. Dit sluit perfect aan bij de concentratie en taakverdeling waar de UMC’s in Nederland mee bezig zijn.”
Bron: UMCU
Geef een reactie