Cholesterol in immuuncellen minder slecht dan gedacht?
Aderverkalking of ‘atherosclerose’ is een van de voornaamste doodsoorzaken in de westerse wereld.
Aderverkalking of ‘atherosclerose’ is een van de voornaamste doodsoorzaken in de westerse wereld. Dit langzame proces treedt op in de bloedvaatwand en zorgt ervoor dat onze vaten dichtslibben. Uiteindelijk kan dit leiden tot hart- en herseninfarcten. Macrofagen spelen een cruciale rol bij deze aderverkalking. Macrofagen zijn witte bloedcellen die in staat zijn om (delen van) andere cellen ‘op te eten’ en op deze manier schadelijke stoffen of bacteriën uit het lichaam te verwijderen. Lange tijd werd gedacht dat de opname van cholesterol door macrofagen de oorzaak is van chronische ontstekingsreacties en aderverkalking.
Recent onderzoek van Jan Van den Bossche, bio-ingenieur en groepsleider binnen het departement Moleculaire Celbiologie en Immunologie bij Amsterdam UMC toont echter aan dat cholesterol-geladen macrofagen (zogenaamde schuimcellen) juist minder bijdragen aan ontstekingen dan ‘normale’ macrofagen die geen cholesterol hebben opgegeten. Zijn onderzoek is vandaag gepubliceerd in Cell Reports.
“Wij ontdekten dat cholesterolopname in macrofagen leidt tot de onderdrukking van een specifiek metabool proces dat van cruciaal belang is voor het ondersteunen van ontstekingsreacties. Op die manier tonen we aan hoe dieet en het metabolisme van ons lichaam, zich vertalen naar metabole veranderingen binnenin onze immuuncellen en hoe dit hun activiteit regelt. Ondanks dat cholesterol niet goed voor ons is en het risico op hart- en vaatziekten duidelijk verhoogt, onderdrukt het dus de ontstekingsprocessen in macrofagen”, aldus Van den Bossche.
Samen roepen deze ontdekkingen de vraag op wat de drijvende krachten zijn van de ontstekingsreacties die aderverkalking veroorzaken. Van den Bossche wil de komende jaren proberen deze vraag verder op te lossen.
Bron: Amsterdam UMC
Geef een reactie