default-header
HomeNieuwsCardiologie UMC St Radboud start hartrevalidatie op Dekkerswald

Cardiologie UMC St Radboud start hartrevalidatie op Dekkerswald

donderdag 28 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

De afdeling Cardiologie van het UMC St Radboud is per januari 2010 gestart met hartrevalidatie bij het Universitair Centrum voor Chronische Ziekten (UCCZ) op Dekkerswald.
Naast de reguliere hartrevalidatie wil Cardiologie ook behandelvormen ontwikkelen voor patiënten met gecombineerde ziektebeelden, zoals hart-vaat, hart-long en hart-long-vaatproblematiek en hier tevens wetenschappelijk onderzoek naar doen.

Naar verwachting groeit het aantal mensen met hartfalen de komende jaren sterk, mede door de toenemende vergrijzing. Niet aangeboren stoornissen zijn bijvoorbeeld een hartritmestoornis, een hartinfarct, een klepvernauwing of angina pectoris. Ook is er steeds vaker sprake van een gecombineerd ziektebeeld, zo heeft bijvoorbeeld naar schatting 20% van de hartpatiënten COPD en andersom. De afdeling Cardiologie en het UCCZ richten zich in de revalidatie op een zo snel en goed mogelijk herstel- en begeleidingstraject, vanaf de klinische zorg tot het leren omgaan met een hartstoornis.

Fysieke en emotionele begeleiding
Wanneer bij iemand een hartstoornis wordt geconstateerd heeft dit vaak grote gevolgen, niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel. Hartrevalidatie helpt patiënten om te herstellen van en te leren omgaan met een hartstoornis. Tijdens de poliklinische revalidatie op Dekkerswald wordt de patiënt gemiddeld 8 weken begeleid door een multidisciplinair team, bestaande uit een cardioloog en revalidatieverpleegkundige, een psycholoog, maatschappelijk werker, diëtist en fysiotherapeut. Elke patiënt volgt een programma afgestemd op de persoonlijke situatie. Naast uitgebreid fysiek beweeg- en oefenprogramma, uitgevoerd in een volledig nieuwe ruimte voorzien van moderne apparatuur, is er aandacht voor voedingsadvies en preventie. Ook het emotionele aspect krijgt veel aandacht. Vragen als: hoe leer ik omgaan met een hartstoornis, welke gevolgen heeft dit op mijn sociale leven, hoe ga ik om met eventuele angsten en hoe hervind ik mijn emotionele balans komen uitgebreid aan de orde.


Geef een reactie