
Bottenbouillon
Bottenbouillon is eigenlijk de ultieme superfood voor herstel, het is namelijk een enorme bom van eiwitten, gelatine collageen, mineralen en vetoplosbare vitamines. Een kopje per dag zal je genezing zeer ten goede komen.
Ingrediënten
Kippenbouillon
- 1 kilo kipkarkassen
- 500 gram kippennekken
- 250 gram kippevel
Runder- of ossenstaartbouillon
- 1,5 kilo runderbotten
De basis
- 2 winterwortels
- 2 uien
- 1 prei
- 1/4 knolselderij
- 2 el appelazijn
Optionele toevoegingen
- restjes van broccoli, courgette, bloemkool, venkel, etc (geen nachtschade)
- rode peper
- gember
- knoflook
- specerijen
- verse kruiden: citroengras, limoenblad, laos, kurkuma
Bereidingstijden
- Kippenbouillon: 10 tot 12 uur / 24 tot 48 uur in de slowcooker
- Runderbouillon: 18 tot 24 uur / 48 tot 72 uur in de slowcooker
- Ossenstaartbouillon: 6 tot 8 uur / 10 tot 12 uur in de slowcooker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Verdeel je botten over een bakblik
- Braad de botten aan tot ze goudbruin kleuren
- Breng water in een pan aan de kook en voeg de smaakmakers en appelazijn toe.
Slowcooker: gebruik kokend water in de slowcooker en voeg hier de smaakmakers en appelazijn aan toe - Voeg nu de aangebraden botten toe en laat doorpruttelen op zacht vuur (niet koken).
Slowcooker: Voeg de aangebraden botten toe en zet je slowcooker op LOW - De laatste 4 uur (6 uur slowcooker) van je bereidingstijd voeg je de groenten toe
- Giet je bouillon af en laat helemaal afkoelen mét de vetlaag erop
- De vetlaag kun je er desgewenst afscheppen
- Je bouillon is nu klaar, warm per kopje / portie op en voeg slechts wat keltisch zeezout toe
Voor het exacte recept, tips en advies. Klik hier
Smakelijk
Iris Heuer van GreenTwist Cooking.
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine
Geef een reactie