default-header
HomeNieuwsBinnenvetters

Binnenvetters

woensdag 17 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Veel mensen zouden er veel beter aan toe zijn als ze hun mond open deden. Dat leidde ik onlangs af uit een persbericht over een promotieonderzoek van Aline Pelle van de Universiteit van Tilburg over binnenvetters.

Mensen die veel negatieve emoties ervaren en deze niet uiten, ervaren meer gezondheidsproblemen. Dat was de conclusie van mevrouw Pelle. Mensen met hartfalen, die een negatieve instelling hebben, gaan minder vaak met hun klachten naar een arts of verpleegkundige dan andere hartpatiënten.
Het gaat om mensen die hun negatieve emoties niet uiten uit angst voor het oordeel van anderen. Ze zijn bang dat anderen hen dan afwijzen. En dus gaat de ritssluiting op de mond. Als dat lang genoeg duurt zijn deze mensen een vat vol smeulende woede en haat. Dat is niet echt goed voor het hart. Om dat te weten hoef je niet door gestudeerd te hebben.

Ook voor je partner is het niet echt prettig als je de hele dag zwijgt over wat in je omgaat en je daarmee de hele omgeving onder hoogspanning zet. Wetenschappers spreken in dit verband over het zogenoemde Type D persoonlijkheid. De gedachten van deze mensen zijn vervuld van allerlei negativiteit. Al langer weten we dat hartpatiënten met dit persoonlijkheidstype relatief meer angst voelen, depressief zijn en een minder goede gezondheid hebben. Deze mensen doen ook minder snel een beroep op arts of verpleegkundige, en hebben daardoor zes keer meer kans op een slechtere gezondheid, aldus Pelle.

Schrale troost is dat mensen die de hele dag somberen volgens Pelle weliswaar vaak een slechtere gezondheid hebben, maar in het algemeen niet eerder overlijden dan andere mensen met hartfalen. Je zou ook kunnen zeggen dat hun lijden verlengd wordt.

Tegen die mensen zou ik willen zeggen: waarom jezelf zoveel ellende aandoen. Maak van je hart geen moordkuil, spréék. Neem iemand in vertrouwen. Daarvoor hebben we in Nederland hulpverleners, therapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en psychiaters in overvloed. Deze mensen oordelen niet over je gevoelens en gedachten. Ze zijn opgeleid om te helpen. Stap van het vooroordeel af dat je wel gék moet zijn om een beroep op een hulpverlener, coach, therapeut, psycholoog of psychiater te doen! Ze helpen je vrijuit te spreken, en dat is alleen maar goed voor je hart!

Deze Column van Henri Haenen verscheen eerder in Hartbrug-Magazine


Geef een reactie