default-header
HomeNieuwsBinnen drie jaar varkenshart voor de mens?

Binnen drie jaar varkenshart voor de mens?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 21 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Binnen enkele jaren klopt een varkenshart mogelijk in een mens. Dat zou zelfs binnen drie jaar al kunnen, als we chirurg en onderzoeker Terence English mogen geloven. Binnen die tijd kan een varkenshart worden aangepast voor menselijk gebruik, vertelde de koene chirurg aan The Telegraph. De vraag die we hierbij uitdrukkelijk stellen: willen we dit wel. In dit artikel gaan we daar iets dieper op in.

Terence English is niet zomaar de eerste de beste chirurg. Veertig jaar geleden voerde hij al de eerste harttransplantatie uit. De man weet dus waarover hij praat. Hij denkt dat de wachtlijst voor hartdonoren aanzienlijk kan krimpen door gebruik te maken van varkensharten.
In Engeland staan volgens The Telegraph ruim 250 patiënten op de wachtlijst voor een harttransplantatie. Terence English denkt dat met name dierenactivisten niet blij zullen zijn met de nieuwe ontwikkeling. Maar voor hem gaat het redden van een mensenleven voor het belang van het varken, laat hij weten.

Willen we dat wel?

De vraag is natuurlijk: wie wil zoiets? Zou u dat willen? Met een varkenshart rondlopen? Ook in politiek Nederland klinkt bepaald geen applaus met deze ontwikkeling. In 1998 sprak de Tweede Kamer zich nog uit tegen het gebruik van varkensharten voor mensen.
Daarnaast blijkt uit bronnenonderzoek door onze redactie dat de varkens die voor de mens “geschikte” harten zouden produceren, genetisch gemanipuleerd zijn. De vraag is of dit ethisch wel kan. In Amerika, ja, daar mag zowat alles, zolang het maar geld oplevert. Maar wij koesteren in Europa toch wel wat andere ethische normen dan de Amerikanen.
Hub Zwart, hoogleraar filosofie van de natuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit, liet eerder al voor de NOS weten weinig te zien in de transplantatie van varkensharten. Niet alleen noemt hij de verwachtingen “enigszins overspannen”, het lijkt hem ook niet de oplossing.
“DNA is geen computerprogramma”, zei hij. “Men onderschat de complexiteit van het menselijk lichaam. Het leven is niet maakbaar, zoals men van achter een computert vaak denkt.”
Het varkenshart mag dan als levensreddend worden beschouwd: “Er dringt wel iets binnen in je lichaam dat in strijd is met de eigenheid van je lichaam.” Dat heeft volgens Zwart ook gevolgen voor de gesteldheid van je lijf.
De vraag blijft kortom: willen we dit wel? We zijn benieuwd naar uw reacties!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)

  • CARLOS 12 januari 2022

    NEEN IK WIL GEEN HART VAN EEN DIER, ALHOEWEL IK WEL ZEER DIERVRIENDELIJK BEN, MAAR EEN HART VAN EEN DIER NEEN