default-header
HomeNieuwsBewezen effectief voor vrouwen: het Mediterraan dieet

Bewezen effectief voor vrouwen: het Mediterraan dieet

LeefstijlVoeding

donderdag 1 augustus 2024, door Hartpatiënten Nederland

Het mediterrane dieet is al langer een van de populairste diëten. Het is gebaseerd op de traditionele eetgewoonten van de landen rond de Middellandse Zee, zoals de naam al aangeeft. Dit dieet brengt niet alleen een gezond voedingspatroon met zich mee, maar roept misschien zelfs de sfeer en smaken van een vakantie aan de Mediterrane kust op. Misschien zijn daarom veel vrouwen enthousiast. Maar wat is het effect op langere termijn? Dit is onderzocht onder ruim 25.000 vrouwen en recent is het resultaat gepubliceerd.

Wat is het Mediterrane dieet?

Wanneer u het Mediterrane dieet volgt, betekent dit dat u vooral veel pure ingrediënten eet. Denk aan: groente, fruit, volkorenproducten, noten en zaden, olijfolie, vis en gevogelte. Bewerkte voeding en rood vlees wordt weinig gegeten. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar dit dieet, is er weinig bekend over hoe de gezondheidseffecten op de langere termijn samenhangen met de mate waarin dit eetpatroon wordt gevolgd.

Onderzoek naar het effect van het Mediterrane dieet

Recent werd een onderzoek gepubliceerd in JAMA dat antwoord geeft op deze vraag. Voor dit onderzoek werden ruim 25.000 gezonde vrouwen die deelnamen aan de Women’s Health Study gevolgd. In april 1993 tot januari 1996 werden bloedmonsters, biometrie (hartfrequentie, bloeddruk) en informatie over hun voeding verzameld en geanalyseerd van juni 2018 tot november 2023.

De deelnemers kregen een score voor de mate waarin zij het Mediterrane dieet volgden. De score varieerde van 0 tot 9 punten, gebaseerd op 9 voedingscomponenten. Het belangrijkste doel was om te zien hoe deze scores samenhangen met sterfte. Om het verband tussen verschillende factoren beter te begrijpen, werd er tijdens het onderzoek gekeken naar 33 verschillende meetbare indicatoren, ook wel biomarkers genoemd (zoals cholesterol, ontstekingswaarden, insulineresistentie en stofwisselingsparameters).

Uitkomst: Leef je langer dankzij het Mediterrane dieet?

Van de ruim 25.000 vrouwen was de gemiddelde leeftijd bij de start van het onderzoek 54,6 jaar. Na zo’n 25 jaar werden de vrouwen opnieuw onderzocht. Inmiddels zijn er bijna 3900 van hen overleden. Vergeleken met de deelnemers die het Mediterrane dieet op een laag niveau (score 0-3) volgden, hadden de vrouwen die het dieet gemiddeld (score 4-5) en op hoog niveau (score 6-9) volgden respectievelijk 16% en 23% minder kans om te overlijden.

Dus hoe beter men zich aan het Mediterrane dieet hield, hoe lager de kans op overlijden. Er waren minder ontstekingen te zien en ook de stofwisseling was beter. Cholesterolwaarden verbeterden en de lichaamsmassa-index (BMI) nam af: Tevens verbeterde de bloedsuikerregulatie, zodat het risico op diabetes afnam.

Dus, van een vakantiegevoel tot een langer en gezond leven: het mediterrane dieet biedt een uitkomst. Lang leve(n) het Mediterraan dieet!

Bron: Cardiologie Centra Nederland


Geef een reactie