Bewegingsangst bij hartpatiënten: weinig opgemerkt, groot risico
Twintig procent van de patiënten met hartklachten ontwikkelt bewegingsangst. Ze zitten veel en vermijden inspanning, uit angst dat hun hart opnieuw opspeelt. Deze angst wordt nog weinig herkend in de zorg.
Twintig procent van de patiënten met hartklachten ontwikkelt bewegingsangst. Ze zitten veel en vermijden inspanning, uit angst dat hun hart opnieuw opspeelt. Deze angst wordt nog weinig herkend in de zorg. Paul Keessen, docent-onderzoeker bij de opleiding Oefentherapie aan de HvA, brengt deze bewegingsangst in kaart en kijkt hoe we die kunnen wegnemen. Vanaf deze week start hij daarvoor een onderzoek onder zo’n 200 hartpatiënten in het Amsterdam UMC. “Het is zeer belangrijk dat hier iets mee gebeurt.”
The black hole. Zo wordt het gevoel genoemd dat veel patiënten na behandeling voor een hartinfarct overvalt. Het zwarte gat ontstaat wanneer hartpatiënten thuiskomen uit het ziekenhuis, en tot hen doordringt: wat is míj overkomen.
“Het kan enorme angst inboezemen dat je leven zo fragiel blijkt”, zegt onderzoeker Oefentherapie Paul Keessen. “Patiënten die zoveel angst voelen, zijn geneigd om als gevolg daarvan minder te bewegen, hartrevalidatie te vermijden en inactief te worden. En helaas lopen patiënten daardoor juist meer risico om een tweede hartinfarct te krijgen, zo blijkt uit eerder onderzoek.”
Zichtbaar maken
Geef een reactie
Hallo, ook ik ben me bewust dat ik een bewegingsangst heb ontwikkeld. Mijn vraag is hoe kom ik hier vanaf. Het is een zeer vervelende situatie, s morgens heb ik mij vanalles voorgenomen en s avonds is er niets uit mijn handen gekomen
Met vriendelijke groet
Leo Ketelings