Besparen op vakantie
Wilt u graag op vakantie, maar heeft u liever niet dat die fors in de papieren loopt? Reisjournalist Mariëtte van Beek is altijd onderweg en deelt haar tips & tricks voor goedkoop reizen.
Reizen
Eigenlijk is ‘delen’ hét toverwoord voor goedkoop reizen. Gaat u met familie of vrienden op autovakantie dan kunt u bijvoorbeeld benzinekosten en tolgelden omslaan. In Nederland nog minder bekend, maar razend populair in Frankrijk en Spanje is BlaBlaCar (www.blablacar.nl). Met dit carpoolsysteem kunt u tegen bescheiden betaling meerijden met een automobilist die uw kant opgaat. Neemt u zelf de auto dan kunt u passagiers meenemen en zo een centje bijverdienen. Voor de veiligheid wordt iedereen online geregistreerd en geëvalueerd.
Toch geen zin in autodelen? De langeafstandsritten van Flixbus (www.flixbus.nl) en de treinreizen waarmee de Spoordeelwinkel (www.spoordeelwinkel.nl), de HEMA en Kruidvat regelmatig adverteren, zijn ook voordelige opties. Voor goedkope vliegtickets kijkt u op www.skyscanner.nl of www.tickettipper.nl. Let bij boeking bij prijzenvechters zoals Ryanair (www.ryanair.com) en Wizzair (www.wizzair.com) wel op de afstand tussen huis en vliegveld. Hoeveel extra geld bent u kwijt om daar te komen? Kunt u er ’s nachts wel komen? Ruimbagage bijboeken kan ook erg prijzig zijn.
Verblijf
Reist u alleen, bent u een makkelijke slaper en stelt u een babbeltje met andere reizigers wel op prijs? Dan is een hostel (www.hostelz.com) zeker een idee, vooral als u weet dat de gemiddelde hostel tegenwoordig ultramodern is en bepaald geen gruwel meer. Bekijk de hostelbeschrijving goed: een familiehostel garandeert doorgaans meer rust. In voor- en naseizoen komt het voor dat u een hele slaapzaal (bijna) voor uzelf hebt. Houd de locatie ook nauwlettend in de gaten: goedkoop is leuk, maar als er duur vervoer nodig is om er te komen, schiet het met het voordeel niet op. De mogelijkheid tot zelfcatering is ook een aandachtspunt, zeker bij duurdere bestemmingen. Hostels stellen vaak keukens beschikbaar. Hetzelfde geldt voor accommodatie die u via Airbnb (www.airbnb.nl) boekt.
Wilt u helemaal gratis onderdak? Dat kan door uw huis te ruilen met een bekende of via vertrouwde websites zoals www.huizenruil.com. Jezelf aanbieden als huis- en dierenoppas wint ook aan populariteit. Een bekende Nederlandse site waar vraag en aanbod samenkomen is www.voor-elkaar.net. Via organisaties als WWOOF (www.wwoof.net), HelpX (www.helpx.net) en Workaway (www.workaway.info) vindt u vrijwilligerswerk voor kortere of langere duur in ruil voor inwoning en vaak ook kost.
Natje en droogje
Een goedkope reis scoren maar onderweg volledig losgaan aan stevig geprijsde consumpties. Zeer herkenbaar gedrag voor veel reizigers. Het begint al onderweg, op Schiphol bijvoorbeeld, met die peperdure koffie met broodje. Zorg simpelweg voor een broodpakketje mee en houd het bij één drankje. Een leeg herbruikbaar flesje dat u voorbij de veiligheidscontrole kunt vullen met water is een goede optie voor het vliegtuig. Eenmaal ter plekke is een dompelaar, een stevige beker en een thermosfles handig. Hiermee bereidt u in uw accommodatie makkelijk koffie, thee, een soepje of noodles. Neem de ingrediënten daarvoor mee. Een goed zakmes is handig voor het schillen van fruit of het openen van een flesje wijn. Afhankelijk van het prijspeil van de bestemming kookt u (deels) zelf om forse restaurantrekeningen uit te sparen. Volg de locals naar de beste én goedkoopste eet- en drinkgelegenheden. Vraag hen gerust om tips!
Attracties
Op vele bestemmingen zijn de musea op bepaalde dagen in de week of maand gratis toegankelijk voor het publiek. Ook zijn Open Monumentendagen of Museumnachten een wijdverbreid verschijnsel. Het is slim daar bij boeking rekening mee te houden. Daarnaast zijn er ook attracties die altijd gratis zijn. Denk naast musea aan lokale parken, markten en evenementen. Vergeet reductie op basis van leeftijd (jong, oud) niet. Altijd een identiteitsbewijs op zak dus! Schaf nooit impulsief een kortingkaart voor de lokale bezienswaardigheden aan. Als u ze toch niet allemaal wilt bezoeken, bent u met losse kaartjes veelal goedkoper uit. Gratis begeleide stadswandelingen zijn verder een aanrader. Een fooi aan de gids (10 à 15 euro) is nadien wel gebruikelijk, maar niets vergeleken met de prijs voor reguliere excursies.
Communicatie
Stel uzelf voor vertrek goed op de hoogte van de voorwaarden van uw telefoonabonnement. Wifi mag dan gratis zijn binnen de EU, maar voor gewoon bellen geldt dat niet altijd. Zet de dataroaming buiten de EU altijd uit om bij thuiskomst niet met een torenhoge rekening voor internetkosten te worden geconfronteerd. U maakt dan alleen gebruik van de wifi in uw hotel, cafés en restaurants en kunt zo gratis bellen via onder meer WhatsApp, Skype en Messenger. Verblijft u langer buiten Europa dan is de aanschaf van een lokale simkaart (en een tegoed) vaak een goed idee.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie