default-header
HomeNieuwsBelangen overheid en tabaksindustrie

Belangen overheid en tabaksindustrie

Columns

woensdag 13 juni 2018, door Hartpatiënten Nederland

Wellicht heeft u er iets van meegekregen in de media dat onlangs het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) per direct opstapte uit de tabakscommissie. Deze commissie adviseert internationaal over het meten van teer en nicotine in sigaretten en sigaren. De reden van dit plotselinge vertrek? De (te) grote invloed van de tabaksindustrie in deze commissie.

De tabaksindustrie is helaas veel meer gericht op het vergroten van de winst dan op het beschermen van de volksgezondheid. En dat strookt natuurlijk niet met de belangen van het RIVM, die juist als belangrijkste taak heeft de overheid te adviseren over volksgezondheid en een gezonde leefomgeving. ‘We hebben geprobeerd om als lid in de commissie de volksgezondheid te dienen, maar de dominantie van de industrie was daarvoor te groot’, aldus Annemiek van Bolhuis, directeur Volksgezondheid en Zorg van het RIVM.

In de ‘werkgroepen tabak’ hebben, behalve het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), acht afgevaardigden van de tabaksindustrie zitting. Helaas zijn deze meer gericht op andere doelstellingen dan de belangen voor de bevolking. Net als alle grote industrieën (bijvoorbeeld de farmaceutische industrie of de voedingsmiddelenindustrie) is ook de tabaksindustrie vooral gericht op het maken van winst.

Door de veel te verschillende belangen is de scheve verhouding tussen het RIVM en de afgevaardigden van de tabaksindustrie steeds meer gaan knellen in de afgelopen jaren. Ik ben in ieder geval blij met deze stap van het RIVM. Wij wijzen al jarenlang op de onverenigbare belangen van de overheid en de tabaksindustrie en in mijn ogen heeft de overheid zich voor een kar laten spannen. Ik vrees dat er zodoende heel veel overheidsgeld bij de tabaksindustrie terecht is gekomen.

Het RIVM is een onafhankelijk en objectief instituut en het is mijns inziens heel belangrijk dat een dergelijk instituut grote invloed heeft op het tabaksbeleid. Het is belangrijk dat de nadruk uitsluitend ligt op de bescherming van de volksgezondheid. Natuurlijk weet iedereen wat voor negatieve invloed tabak heeft op de gezondheid, maar er kan niet genoeg aandacht voor zijn.

Ik hoor tegenwoordig steeds vaker dat mensen vinden dat rokers (of ook bijvoorbeeld mensen die aan obesitas lijden of mensen die een ongezonde leefstijl hebben) financieel een hogere bijdrage aan de volksgezondheid zouden moeten betalen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door hogere zorgverzekeringspremies of hogere eigen bijdragen. Hoe denkt u hierover: gaat dit te ver of zou dat terecht zijn? Ik hoor het graag van u!

Column door: Marly van Overveld


Geef een reactie