default-header
HomeNieuwsArtsen moeten problemen met stents en ICD’s melden bij Inspectie

Artsen moeten problemen met stents en ICD’s melden bij Inspectie

vrijdag 22 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

DEN HAAG – Artsen moeten problemen met implantaten zoals stents en ICD ’s voortaan melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd, IGJ.

DEN HAAG – Artsen moeten problemen met implantaten zoals stents en ICD ’s voortaan melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd, IGJ. Dat heeft minister Bruins voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer laten weten.
 
Artsen en andere zorgverleners zijn momenteel alleen verplicht om problemen met stents en ICD ‘s bij de fabrikant te melden. Dat leidt er helaas toe dat die problemen niet algemeen bekend en geregistreerd worden. Daarom vindt Bruins dat dergelijke incidenten voortaan ook verplicht gemeld moeten worden aan de IGJ. “Dat zou misschien betekenen dat de wet moet worden gewijzigd, maar dan gaan we dat doen”, aldus de minister ten overstaan van de Tweede Kamer.
 

De oplosbare stent

De afgelopen week nog trok Hartpatiënten Nederland aan de bel wegens ernstige problemen met de oplosbare stent van het bedrijf Abbott. Dit nadat het VPRO-programma Argos en de website Follow the Money (FTM) er uitvoerig aandacht aan besteedden. 
 
Hoewel de medische risico’s bekend waren, implanteerden interventiecardiologen tot september 2017 de omstreden stent toch bij ruim 4000 hartpatiënten, die feitelijk als proefkonijn gebruikt werden. Patiënten wisten van niks, waren door hun cardioloog vaak niet of niet voldoende geinformeerd. Zij zitten nu met de gebakken peren en maken zich erg ongerust. De stent verhoogd namelijk het risico op stenttrombose. De Inspectie ontving maar liefst 150 meldingen over problemen met de stent, en er waren twee echte calamiteiten.
 

Meldpunt Hartpatienten

Vele tientallen verontruste mensen belden de afgelopen week met ons Meldpunt Hartpatiënten. En onze stichting Hartpatiënten Nederland vroeg de Onderzoeksraad voor Veiligheid om een diepgaand onderzoek in te stellen.
 
Minister Bruins ziet dat laatste helaas niet zitten, liet hij aan de Kamer weten. Hij wil overleg met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie NVVC afwachten. In dit overleg wil hij horen of er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij patiënten met dit hulpmiddel.
 
Maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw behandelend cardioloog. U kunt daarnaast ook bellen met ons Meldpunt Hartpatiënten (085 081 1000) of mailen naar meldpunt@hartpatienten.nl . Wij houden u via onze website www.hartpatienten.nl op de hoogte zodra er nieuws te melden is.
 

 


Geef een reactie