Apothekersschandaal in Duitsland
De apothekers kochten goedkope medicijnen in en verkochten deze met grote winsten door.
Voor de Duitse apothekers betekent deze zaak een ernstige aanslag op het imago van de sector. Dit melden verschillende kranten in Duitsland.
De medicijnen die werden geïmporteerd zijn in Duitsland niet toegelaten. Het gaat om geneesmiddelen uit de groep oncolytica. Deze middelen mogen in Duitsland worden voorgeschreven, als ze zijn gecontroleerd. De merken die de Duitse apothekers goedkoop uit het buitenland haalden, zijn dat niet.
Duitse deskundigen vrezen dat de illegale middelen kwalitatief slechter zijn dan de soorten die wel zijn toegestaan. Dat kan voor extra of zwaardere bijwerkingen zorgen. Bovendien kunnen de medicijnen schadelijke stoffen bevatten. Sommige experts vermoeden dat de goedkope merken helemaal geen werking hebben.
Tegen zeventig apothekers is nu een gerechtelijk onderzoek ingesteld, heeft het Openbaar Ministerie in Mannheim bekendgemaakt. Ziektekostenverzekeraars schatten de schade op enkele tientallen miljoenen euro.
De Duitse apothekers lijden bovendien imagoschade. Farmaceutische kennis en maatschappelijke verantwoording waren tot dusver steeds de belangrijkste wapens in de strijd tegen buitenlandse internetapotheken. Duitse apothekers hebben veel kritiek geuit op internetbedrijven die medicijnen leveren omdat ze onzichtbaar en onbetrouwbaar zouden zijn.
Op Nederlands grondgebied zijn verschillende internetapotheken actief voor de Duitse markt. Zij kunnen in veel gevallen goedkoper geneesmiddelen leveren.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt op dit moment de werkwijze van internetapotheek Europa Apotheek Venlo (EAV). Volgens een klacht die de Inspectie heeft ontvangen, schendt deze verzendapotheek op grote schaal de Nederlandse wetgeving en NAN-normen.
Geef een reactie