Aortaklepvervanging mogelijk met sneetje van 5 centimeter
Na eerdere successen in Italië is ook het universiteitsziekenhuis (UZ) in Brussel erin geslaagd een aortaklep te vervangen middels een sneetje van slechts 5 centimeter. Daardoor hoeft de borstkas niet opengelegd te worden middels een openhartoperatie. Volgens het UZ kan in principe elk ziekenhuis zich deze techniek eigen maken, schrijft het Belgische persbureau Belga.
Minder pijn
In Italië wordt deze techniek al langer toegepast. De voordelen zijn duidelijk: het doet minder pijn, de operatie duurt korter, en de revalidatie gaat veel sneller. Je bent eerder weer op de been. Ook long- en wondinfecties komen minder voor, evenals hartfalen. En er is veel minder bloedverlies.
Sneetje
Arts Jan Nijs van de dienst Hartheelkunde van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel legt aan Belga uit hoe de operatie in zijn werk gaat. De chirurgen maken een sneetje van 5 centimeter tussen de ribben van de rechterborstkas. Het hart wordt daarna stilgelegd, de defecte klep weg gesneden en vervangen door een nieuwe.
Ouderen
Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op problemen met de aortaklep, met name door verkalking. Door de vernauwing van de aortaklep kan de hartklep niet meer goed openen. Dat betekent dat het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Tijdige vervanging doet de klachten grotendeels verdwijnen en vergroot de kansen op langer leven. Doe je er niks aan, dan kan dat leiden tot hartfalen of een hartstilstand.
Symptomen
De meeste mensen merken dat er iets mis is omdat ze kortademig worden, sneller moe zijn, duizeligheid druk op de borst voelen. Maar sommige mensen merken helemaal niets.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie