Alleen reizen? Doen!
Alleen reizen is hot! En dat is niet zomaar. Hartpatiënt of niet: een vakantie met ‘Me, myself and I’ is top! Young & Yearning vertelt waarom.
Het is augustus. De vakantieperiode is in volle gang. Waar de een in het voorseizoen vakantie viert, wacht een ander het hoogseizoen af of zelfs het naseizoen. Krijg jij al koude rillingen bij het idee van een vakantie ongeacht de bestemming, want ‘Dit en dat, zus en zo, en wat als mijn hart…’? Slaak een diepe zucht, adem diep in en ontdek waarom juist jij, hartpatiënt(e), alleen op vakantie gaat.
Rewind, reset, go!
Ga en leef jouw leven ondanks jouw hartaandoening. Een ‘ik-vakantie’ is de ideale gelegenheid om lichaam en geest te ontrafelen, op elkaar af te stemmen en tot jezelf te komen. Hoe? Per persoon verschilt het. Zelfs wanneer jij niets specifieks uitvoert of uitbundig losgaat, ben jij aan het uitrusten en opladen.
Geen verplichtingen, oftewel het niet moeten, heeft een ontspannende uitwerking en ontstresst. Raad eens? Ontstressen is soultherapy voor het hart, want overmatige stress is ongezond voor het lichaam en het hart. Dus geef jouw hart een extra boost en ga ontstressen met jezelf en op jouw eigen manier.
Note: Wil jij iets actiefs gaan ondernemen? Bespreek met jouw cardioloog de mogelijkheden.
Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken… (bij wijze van)
Het is even wennen, maar op deze vakantie draait alles alleen om jou. Tijdens deze vakantie is het toegestaan. Opkomende schuldgevoelens? Laten varen! Sterker nog: jij hebt de touwtjes in handen. Voor een hartpatiënt(e) is dat een vrij bijzonder gegeven, want gewoonlijk is de controle met betrekking tot je hart in handen van de cardioloog.
Terug naar ‘Ikke’. Eén van de voordelen is, het geen rekening hoeven houden met anderen. Een luxe! Jij bepaalt wat jij drinkt, eet en doet. Vind jij iets leuk? Doe het! Heb jij geen zin? Skip het! And the best part of all, ‘Ikke’ hoeft geen verantwoording af te leggen voor de changing plans. Om terug te komen op de verantwoording, jij bepaalt de financiën. En daarmee ligt in jouw handen hoe goedkoop of duur jouw vakantie wordt. Doe jij het zuinig aan? Geen probleem! Wil jij met geld ‘smijten’? Leef luxe.
Danoontje power
Danoontje power is de slogan van Danoontje uit de jaren negentig en staat voor power. Voor de jongere generatie onder ons: check YouTube! Power is wat jij nodig hebt om alleen op vakantie te gaan, want het vergt moed om dit te durven. En daarmee is de stelling: ‘Het is triest om alleen op vakantie te gaan’, ontkracht.
Over kracht gesproken… heb jij trauma’s opgelopen door jouw hartaandoening(en) en leef jij (daardoor) in angst? Overwin ze op én door deze vakantie. Door uit een vertrouwde omgeving te stappen en jouw leven vanaf de zijlijn te bekijken, krijg je nieuwe inzichten. Een ‘big deal’ is ineens allesbehalve big. Relativeren is het sleutelwoord. Alsnog een moeilijk moment? Onthoud dat een naaste a-videophone-call-away is.
PS Ben jij een echte ‘out of the boxer’? Ga mee met HartbrugReizen, de reizen van Hartpatiënten Nederland. Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd iets hoger, maar als ware trendsetter breng jij daar verandering in. Guess what? Jij brengt frisse energie, zij – de medereizigers – delen hun levenservaring: een ware win-win wisselwerking. En het beste van alles, alles wat jij hoeft te doen, is jezelf zijn.
Hartpatiëntenvakantiechecklist
Medicijnen
Slik jij medicijnen? Check ruim van te voren jouw medicijnvoorraad en vraag een herhaalrecept aan voor de duur van je vakantie.
Medicijnenpaspoort /Internationale hartpas
Neem een medicijnenpaspoort mee waarin jouw medicatie is genoteerd. Je (eventuele) allergieën staan hier ook in vermeld.
Note: Voor sommige medicijnen is een gebruikersverklaring nodig. Jouw huisarts stelt het formulier op, maar het is jouw verantwoordelijkheid om er naar te vragen.
ICD- of pacemakeridentificatiepas
Heb jij een ICD of pacemaker? Vergeet je identificatie niet! Hierom wordt onder andere gevraagd indien er sprake is van detectiepoorten, dan wel metaaldetectoren waarbij het voor jou niet is toegestaan om deze te passeren.
SOS-Talisman
Een SOS-Talisman in geval van nood? Hulpverleners zien direct de SOS-Talisman (bijvoorbeeld een ketting of armband) met de meest belangrijke informatie. Voor aanvullende informatie contacteren zij het informatienummer. Met name handig indien je bepaalde medicijnen slikt, allergieën hebt en een ICD of pacemaker draagt. Oftewel: alles wat levensreddend, dan wel bepalend is. Ga naar www.hartpatienten.nl of bel 0475 – 31 72 72 en bestel vandaag nog de SOS-Talisman.
In case of emergency (ICE)
Nog niet bekend met het begrip ‘ICE’? Lees je dan snel in. ICE is een internationale titel waaronder in mobiele telefoons, telefoonnummers en adressen worden genoteerd die in geval van nood dienen te worden gecontacteerd. Een hulpverlener wordt hierdoor in staat gesteld om naasten snel in te lichten. Meerdere telefoonnummers noteren? Werk met een cijferreeks.
Geef een reactie