default-header
HomeNieuwsAdrenalineboost, of toch niet?

Adrenalineboost, of toch niet?

Sporten en bewegen

vrijdag 12 oktober 2018, door Hartpatiënten Nederland

Ben jij een ‘daredevil’, altijd op zoek naar een adrenalineboost en mag het wat jou betreft uitdagender? Want jij wilt al hangend aan een parachute de heuvel afrennen, schommelen boven een ravijn en de diepte induiken. Maar ook ondersteboven hangen in een achtbaan? En houd jij daarnaast van explosieve sporten? Maar wat mag wel, en vooral wat niet, als hartpatiënt(e)? Young & Yearning zocht het uit zodat jij met een gerust hart aan jouw adrenalinekick komt.

Sportaddict

Hartpatiënt(e) en sporten: het blijft een dingetje, maar het hoeft niet! Stelregel? Sporten mag, maar binnen jouw mogelijkheden. Oftewel: het sporten moet aangepast zijn aan de belastbaarheid en inspanningsvermogen van jouw hart. In de praktijk betekent het over het algemeen dat hartpatiënten kunnen sporten, maar dat hoge piekbelastingen van het hart moeten worden vermeden.

Explosieve sporten waarbij sprinten de hoofdzaak is, zijn af te raden, maar ook bijvoorbeeld squashen. Immers, het zijn mogelijke triggers waardoor jouw hart op hol kan slaan.  Maar ook sporten waarbij de nadruk ligt op fysieke belasting en sporten die daardoor druk op en rondom het hart uitoefenen, zijn onverstandig. Gewichtheffen is een voorbeeld. Heb jij een pacemaker of ICD? Wees dan extra voorzichtig met fysieke belasting in verband met de mogelijkheid van een draadbreuk.

Maar waar gaat de voorkeur naar uit? Denk aan sporten waarbij een lichte en gelijkmatige belasting plaatsvindt en aan sporten die langdurig uit te oefenen zijn. Saai? Welnee! Juist hierdoor train jij jouw uithoudingsvermogen en wordt jouw lichaam sterker. Wandelen is een optie, fietsen eveneens en als jij op zoek bent naar meer uitdaging: ga zwemmen! Maar laat duiken achterwege.

Helaas! Duiken slaan wij over. Hart- en vaatziekten zijn over het algemeen een no-go wanneer het op duiken aankomt. Het cardiovasculair systeem moet goed functioneren. De uitzondering daarop? Een screening en een goedkeuring van de cardioloog. Bij duiken is het van levensbelang om als duiker zware spieractiviteit op diepte te kunnen verrichten en bovendien te kunnen volhouden. Een verhoogd risico om het bewustzijn te verliezen of verminderende inspanningsmogelijkheden te hebben als hartpatiënt(e), werken daaraan niet mee.

Slik jij ook medicijnen? Bespreek met jouw cardioloog of en in hoeverre jouw medicijnen van invloed zijn op inspanningen. Er zijn medicijnen waarbij de mogelijke bijwerkingen verergeren als jij je inspant, maar ook die jou juist beperken om inspanningen te leveren waardoor klachten kunnen ontstaan.

Attractionseeker

Vind jij sporten leuk, maar spaar jij liever jouw geringe energie voor het ‘echte’ werk en ben jij een echte attractionseeker? Paragliden, ziplinen en bungeejumpen zijn ware attracties, vooral in het buitenland te midden van oneindige vergezichten en kleurrijke regenwouden. Bordjes bij attracties waarbij gewezen wordt op de risico’s voor hartpatiënten zijn een veel voorkomende verschijning. Maar vallen deze activiteiten onder het welbekende ‘vragen om problemen’ en is er per se direct gevaar voor hartpatiënten?

Attractieparken en exploitanten van attracties, waarschuwen uit voorzorg wanneer er twijfel is aan de fysieke gesteldheid met betrekking tot medische aandoeningen, om zichzelf in te dekken voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Let wel: de waarschuwing is niet voor niets uitgegeven, dus check de achterliggende reden voor de waarschuwing van tevoren.

Tevens vormen sommige attracties een extra gevaar voor pacemaker- en ICD-dragers: door schokken is de fysieke belasting zodanig dat hierbij, net zoals bij contactsporten, extra voorzichtigheid is geboden. Daarnaast zijn de geteste attracties met betrekking tot pacemaker en ICD-dragers, alleen op technische verstoringen getest. Ook al is hiervan de uitslag negatief, als hartpatiënt(e) kan jij alsnog klachten ondervinden vanwege een andere oorzaak. Overleg altijd eerst met jouw cardioloog!

Maar ongeacht de waarschuwingen ben jij hierin, net zoals bij het sporten, vrij om te doen en laten wat jij wilt. Het feit dat jij eindverantwoordelijk bent om jouw eigen grenzen aan te geven, houdt niet in dat jij jezelf aan onnodige risico’s moet blootstellen. Weet jij dat mede door jouw hartaandoening, jouw adrenaline overmatig stijgt én een negatieve uitwerking heeft op jouw hart? Watch your step en doe niets wat jouw hart en lichaam niet toelaten.

Wat is adrenaline?

Adrenaline is een hormoon welke wordt aangemaakt in het lichaam en vrijkomt bij afwijkende situaties waarbij jij stress ervaart, ook wel bekend als ’vecht- en vluchtreacties’. Nuttig? Jazeker! Hierdoor verhoogt jouw weerstand en de kans tot overleven. Spanning doet het adrenalineniveau in het lichaam stijgen en versnelt allerlei processen in het lichaam zoals de hartslag en de bloeddruk. Uiteindelijk uit adrenaline zich onder andere in een versnelde hartslag en ademhaling, maar ook in het hebben van zweethanden en vergrote pupillen.

voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie