6 fabels en feiten over zout
Word je dik van zout?
Zout: we eten er massaal te veel van en dat is niet goed voor de gezondheid. Maar het is ook een populair onderwerp van discussie.
Word je dik van zout?
Zout: we eten er massaal te veel van en dat is niet goed voor de gezondheid. Maar het is ook een populair onderwerp van discussie. Zo zouden bepaalde zoutsoorten beter voor je zijn en gaan er geruchten over het compenseren van zoutverlies na bijvoorbeeld intensief sporten. Zes feiten en fabels uitgezocht.
1. Van te veel zout krijg je overgewicht
Fabel. Zout op zichzelf veroorzaakt geen overgewicht. Maar krijg je dat zout binnen via bewerkte voeding, dan is dat wel een teken dat je eetpatroon misschien niet zo gezond is als je zou willen. Het is dus niet het zout dat zorgt voor het overgewicht, maar het soort voeding en (fris)drank waar je voor kiest. Zout zorgt wel voor een verhoogde bloeddruk waardoor de kans op hart- en vaatziekten en nierproblemen toeneemt. een ander verband tussen zout en overgewicht: mensen met overgewicht hebben vaak al een hogere bloeddruk en lopen door extra zoutinname nog meer kans op hart- en vaatziekten.
2. Ook als je geen zout toevoegt, krijgen de meeste mensen nog te veel zout binnen
Feit. 85 procent van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. De maximum aanbevolen hoeveelheid is 6 gram, terwijl het gemiddelde 9 gram zout per persoon is. 20 procent van het zout dat we binnenkrijgen, voegen we zelf toe tijdens het koken of op tafel bij het eten. De overige 80 procent van onze zoutinname krijgen we dus binnen via bewerkte voedingsmiddelen die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt. De belangrijkste bronnen van zout in de Nederlandse voeding zijn brood, vleesproducten en kaas. Ook zit er veel zout in kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Zout zit niet alleen in producten waarbij het goed te proeven is, maar ook in bijvoorbeeld roomijs, koekjes of gebak. Het is dus belangrijk om de etiketten goed te lezen, zodat je weet hoeveel zout de producten die je koopt bevatten en eventueel kunt switchen naar een gezondere variant. Er zijn ook apps op de markt die je precies laten zien hoeveel zout er in elk product zit.
Lees verder op www.gezondheidsnet.nl
Geef een reactie