3 maanden na operatie nummer 4
In mijn vorige column schreef ik dat het spel wel is uitgespeeld. Toch blijkt het nu anders te zijn. De operatie is gelukt. Het probleem wat ik toen had is verholpen. Er zijn geen overslagen (PAC’s) te zien. Elke derde slag is nu goed!
Maar nu is er opeens een ander probleem. Onder de indruk van de getallen, 252 afwijkende momenten in 24 uur, luisteren we samen naar de verpleegkundig specialist. Wat heeft hij te vertellen? Wat is er te zien bij de registratie van de holter? Hoe ziet de toekomst eruit? Welke opties zijn er? Is er een oplossing? Of is die er eigenlijk niet? Op dit moment lijkt de oplossing er voor mij er niet te zijn.
Weer zijn er drie opties. 1: niets doen en deze situatie accepteren en daarop mijn leven aanpassen, 2: starten met medicatie en optie 3: een operatie. Maar we weten dat alle opties bij mij maar tijdelijk de oplossing zijn. Hoe ziet mijn leven er dan tijdelijk uit? En verder dan tijdelijk? Hoe ga ik mijn leven inrichten?
Kies ik voor optie 1 en doe ik niets, ga ik toch aan de medicatie of ga ik voor operatie nummer 5?
Een keuze die ik moet maken, die ik op dat moment echt niet kan maken. De tranen lopen over mijn wangen. Ik kijk naar mijn vriend, die net zo verbaasd zit te luisteren en zit te kijken naar het scherm waar de uitslagen op staan. Ik wil hier het liefst weg. Alleen zijn, met hem, met mijn verdriet. Niet nadenken over hoe nu verder, geen keuzes moeten maken, geen zorgen maken over nu en de toekomst. Gewoon niets.
Ik laat me adviseren door de verpleegkundig specialist. Het advies is om te starten met medicatie om dan ruimte te gaan krijgen om te gaan werken aan conditie. In de hoop dat we op een acceptabel en leefbaar punt komen. En dat ik dan kan zeggen “ja ik heb een hartritmestoornis, ik heb medicatie, maar ik heb een hele goede conditie dus ik kan mijn mooiste leven leiden!”
Ik heb geen keuze en dus ga ik voor optie 2, met verdriet, maar met kracht en moed om er alles aan te doen om het leefbare punt te vinden!
Ashley Verkerk
Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.
Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.
Geef een reactie