12 handige apps voor op reis
Tegenwoordig neemt bijna iedereen z’n smartphone of tablet mee op reis. Handig, want zo houdt u gemakkelijk – en zelfs gratis – contact met het thuisfront. En even iets opzoeken is zo gebeurd. Met deze 12 apps wordt uw vakantie vast nóg leuker.
Skype
Even skypen, het is inmiddels een ingeburgerd begrip. Logisch, want het is handig én gratis, mits u een goede Wi-Fi-verbinding hebt. Zo zijn de kinderen en/of kleinkinderen altijd op de hoogte van uw vakantie-avonturen. Met een iPhone of iPad kunt u ook gratis bellen (met beeld) via Facetime. Bellen via Whatsapp is ook gratis, maar klinkt soms nog wat krakerig.
Weeronline
Voor veel vakantiegangers van groot belang: wat voor weer wordt het vandaag? En gaat het regenen? De gratis app Weeronline voorspelt het voor meer dan 2,3 miljoen plaatsen ter wereld. Verder vooruitkijken kan ook: de app geeft het weerbericht en de buienradar aan tot 14 dagen vooruit.
AED4.EU
Nadat iemand door een hartstilstand is getroffen, zijn de eerste zes minuten cruciaal. Zo snel mogelijk defibrilleren, met een AED (Automatische Externe Defibrillator), vergroot de kans op overleving. De gratis app AED4.eu laat zien waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Op dit moment zijn dat vooral AED’s in Nederland, maar ook daarbuiten worden er steeds meer geregistreerd op de app.
ToiletFinder
Met de gratis app ToiletFinder hoeft u nooit meer te zoeken naar het dichtstbijzijnde openbare toilet. De app geeft onder meer informatie over locatie, prijs en rolstoelmogelijkheden. U kunt er ook een beoordeling op achterlaten; handig voor andere gebruikers. Deze app claimt met ruim 150.000 toiletplekken de grootste wc-database ter wereld te bieden. Fijn als de nood hoog is!
TripAdvisor
Dit is een onmisbare app voor wie de reis van tevoren nog niet tot in de puntjes heeft uitgestippeld. Maar ook bij het plannen maken thuis is de app – of de gelijknamige website – heel handig. U kunt zoeken naar beoordelingen van andere reizigers van hotels, restaurants en toeristische hotspots over de hele wereld. Ook deze app is gratis.
Google Translate
Heeft u moeite om u verstaanbaar te maken in uw vakantieland? Deze gratis app biedt uitkomst: hij vertaalt tussen maar liefst 103 talen. Daarvan zijn 52 ook te gebruiken zonder internetverbinding. U kunt woorden en zinnen intikken en de app doet de rest. Voor 32 talen is het ook mogelijk om ze in te spreken en door uw smartphone de vertaling te laten uitspreken.
XE Currency
Gaat u naar een niet-euroland? Deze gratis app rekent in een handomdraai bedragen in vreemde valuta om naar euro’s – en andersom. Handig: even schudden met de smartphone of iPad en het bedrag is weer gereset naar 0. Hij werkt ook zonder internetverbinding, maar neemt dan uiteraard wel de laatst gebruikte koers.
24/7 BZ Reis
De gratis 24/7 BZ Reis app, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft op elk moment de actuele reisadviezen. Zo weet u altijd welke veiligheidsrisico’s u loopt in bepaalde landen. Ook biedt de app informatie over wat u kunt doen bij noodgevallen, bijvoorbeeld als u uw paspoort verliest. Met één druk op de knop heeft u direct contact met het contactcenter van Buitenlandse Zaken: 24 uur per dag, 7 dagen per week. De informatie die u eerder hebt bezocht wordt automatisch opgeslagen, zodat deze ook toegankelijk is zonder internetverbinding.
Nearby ATM
Op zoek naar een geldautomaat? Deze app laat in een oogopslag zien waar ze staan. Handig als u ergens bent waar u de weg niet weet of de taal niet spreekt.
GGD reist mee
Deze nieuwe, gratis app is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen. Hij stuurt berichten als er in het land waar u bent ergens voor wordt gewaarschuwd. Bijvoorbeeld voor een nieuwe epidemie, zoals zikavirus of ebola, of voor onrust. Ook negatieve reisadviezen worden direct doorgegeven. De app werkt alleen als de locatievoorzieningen aanstaan, maar kan dan wel zowel online als offline gebruikt worden. Zodra u internetverbinding hebt wordt de inhoud automatisch ververst. Ook staan er antwoorden op gezondheidsvragen op de app, zoals ‘Hoe voorkom ik dat ik word gestoken door een mug? ‘of ‘Hoe voorkom ik hoogteziekte?’. Daarnaast biedt de app veel informatie over ziekten en vaccinaties.
De Vakantiedokter
Vragen over gekke bultjes of een onbegrijpelijke bijsluiter? Met deze app van het zorgverzekeraar Zilveren Kruis kunnen vakantiegangers in het buitenland medische vragen stellen aan Nederlandse artsen en verpleegkundigen. U kunt bij uw vraag ook foto’s meesturen. Ook als u niet verzekerd bent bij Zilveren Kruis kunt u gratis gebruik maken van deze app.
Kayak
Met Kayak vergelijkt u de beste deals voor vluchten, hotels en huurauto’s. Ook kunt u bagagekosten berekenen en uw vluchtstatus checken. Daarnaast biedt de app een overzicht van infonummers voor vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen. De app is gratis, de uitgebreidere versie kost € 0,99.
Tip: Vul uw In case of emergency (ICE)-nummer in op de app ‘Gezondheid’
Veel mensen hebben in hun telefoon een ICE (In Case of Emergency)-nummer aangegeven in hun adresboek. Hulpdiensten, zoals ambulancepersoneel, kunnen zo snel uw thuisfront bereiken. Maar tegenwoordig zijn veel telefoons vergrendeld. Tip voor iPhone- en Androidgebruikers: vul een noodnummer in op de app ‘Gezondheid’, die standaard op uw telefoon staat. Vul daarin bij ‘Medische ID’ het noodcontact in. Bij een vergrendeld scherm verschijnt dan links onderin het woord ‘Noodgeval’. Wie daar op klikt belt direct naar de juiste persoon.
Geef een reactie