default-header
HomeNieuws100-jarige Zoef voerde tot zijn 78e hartoperaties uit

100-jarige Zoef voerde tot zijn 78e hartoperaties uit

AandoeningBehandeling

dinsdag 27 augustus 2024, door Hartpatiënten Nederland

Klinkt misschien wat oneerbiedig dat “Zoef”, maar zo noemde iedereen Zulfikar Aytug, die op 1 maart 100 jaar werd, en talloze hartoperaties uitvoerde. Hij opereerde tot zijn 78e, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, blijkt uit een publicatie in het blad Arts en Auto van juni 2024[1]. Talloze mensen nam hij onder het mes, en hij stond ook bij ons bekend als een uitstekend hartchirurg.

Geboren en getogen in Turkije kwam Aytug in 1954 naar Nederland en leerde van de bekende hartchirurg en hoogleraar Gerard Brom in Leiden de kneepjes van het vak, zoals bypassoperaties. Na zijn opleiding bij het LUMC ging hij naar Turkije waar hij in Istanbul en later Ankara aan de slag ging als hartchirurg. Na enkele jaren keerde hij echter terug naar Nederland om er in Leiden hartoperaties uit te voeren. Hij bleef daar tot 1988, om daarna nog tien jaar in het OLVG hartoperaties te verrichten.

Aytug dankt de bijnaam Zoef aan zijn hoge werktempo. Een bijnaam die hem werd gegeven tijdens zijn werk in Leiden. Een bijnaam die verwijst naar de Fabeltjeskrant, de naam van de snelle haas in die kinderserie.

Aytug doorbrak de taalgrens met zijn patiënten eenvoudig door uit te tekenen hoe hij ging opereren. Hij was bepaald niet de eerste de beste. Gedurende zijn hele leven hield hij zich aan een strakke discipline, vroeg opstaan, hard werken. Hij voerde in de VS onder meer harttransplantaties en bypassoperaties uit met de Amerikaanse hartchirurg Denton Cooley.

Wij zijn heel benieuwd of er nog mensen zijn die door hem zijn geopereerd. Meld je dan bij ons! We zijn heel benieuwd naar je verhaal!

[1] https://www.artsenauto.nl/ze-noemden-me-zoef/


Geef een reactie