Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.
Wat gebeurt er bij een hartstilstand?
Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen. Dit gebeurt vaak als gevolg van een hartinfarct, waarbij de kransslagader in je hart plotseling verstopt raakt door bijvoorbeeld een bloedprop. Maar je hart kan ook ineens tot stilstand komen als gevolg van een hartspierziekte, hartfalen, hartritmestoornissen of andere hartproblemen. Je organen krijgen dan geen bloed en zuurstof meer toegevoerd en je raakt ook al snel bewusteloos. Het is belangrijk om de symptomen hartstilstand te herkennen, want het vormt een levensbedreigende situatie. Wacht je namelijk langer dan zes minuten met reanimeren en een schok van een AED, dan verkleint de overlevingskans aanzienlijk. De hersenen en andere organen lopen dan onherstelbare schade op.
Dit zijn de verschijnselen hartstilstand
Als je hart stilstaat, dan raak je binnen 10 seconden al buiten bewustzijn. Je huidskleur wordt dan al snel grauw doordat er geen bloed meer door je lichaam wordt gepompt. De ademhaling staakt ook, al kan het soms ook zijn dat het slachtoffer nog naar adem probeert te happen. Dit ziet er een beetje uit alsof een vis naar adem zit te happen als ‘ie op het droge zit en wordt ook wel “gasping” genoemd. Aangezien een hartinfarct soms als gevolg heeft dat het hart stil komt te staan, is het belangrijk dat je de symptomen van een hartinfarct herkent.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?
Meer informatie over symptomen hartstilstand
Via Stichting Hartpatiënten Nederland kun je meer leren over de verschijnselen hartstilstand. Naast medische informatie vind je hier ook ervaringen van andere mensen die zelf ook hartstilstand hebben meegemaakt. En misschien ben je zelf een hartpatiënt en wil je graag je verhaal delen. Het is ook mogelijk om bij Stichting Hartpatiënten een EHBO-cursus te volgen. Hier leer je onder meer wat de verschijnselen zijn en hoe je snel en adequaat moet reageren als iemand in jouw omgeving een hartaanval krijgt. Wie weet red je met deze kennis op een dag een mensenleven!