Dag Erna,
Het is precies vandaag een week geleden dat ik een longvenenablatie gehad heb tegen het boezemfibrilleren en boezemflutter. De week voor de ablatie vlogen de flutters mij om de oren. Omdat ik geen enkele betablokker kan verdragen, die buiten de verboden middelen bij het Brugada syndroom valt, kon ik met spoed een ablatie krijgen.
Mijn ablatie is gedaan in het UZGent door 3 cardiologen en onder narcose. Dit gebeurd geloof ik niet altijd. Ik was vantevoren heel erg zenuwachtig en was vooral bang dat het mis zou gaan. Op de dag zelf ging alles zo vlug en tegelijkertijd heel ontspannen dat ik al lag te slapen eer ik mij goed realiseerde dat de ablatie ging starten.
Voordat de procedure begon moest ik 5 dagen fraxiparine prikken zetten, om het bloed te verdunnen. Op de dag van opname moest ik nuchter blijven. In de catheterisatiekamer werden allerlei plakkers geplakt en werd ik goed vastgelegd. Tijdens de procedure dien je zo stil mogelijk te liggen, zodat er een goede map gemaakt kan worden van de elektriciteitspaden op je hart. Wat ik heb begrepen van mijn cardioloog is dat het een flinke klus was om de seinen die boezemfibrilleren en boezemflutters veroorzaakten weg te branden. Telkens startte er op een nieuwe plaats een boezemflutter. Uitendelijk is de klus wel geklaard.
Zoals gezegd, van de procedure merkte ik niets. Bij het wakker worden had ik vooral last van mijn keel omdat ik vw de narcose was geintubeerd. De nacht na de ablatie kreeg ik een atriumflutter die 2 uren duurde en stopte na wat sotolol. Die volgende dag is gestart met kinidine om zo veel mogelijk ritmestoornissen te voorkomen. Later die dag bleek dat het pericardvocht was gaan ontsteken agv de ablatie (komt soms voor). Door deze pericarditis heb ik 6 dagen in het ziekenhuis moeten blijven.
Nu ben ik thuis en het gaat best goed. Langzaamaan kan ik wat conditie op gaan bouwen na de eerste maand en de eerste controle.
Achteraf gezien, viel de procedure reuze mee. De nasleep was vervelend, maar komt echt niet heel vaak voor!
Heel veel succes binnenkort.