Joop Hendriks
Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Joop HendriksDeelnemer
Hallo wandeltheo,
Leuk om te lezen dat je de Veluwezoomtocht in Brummen hebt gelopen. Ik heb die namelijk ook gelopen maar dan 20 KM. Ook ik heb last van de rug en bovendien door medicijngebruik niet meer in staat de bekende 40KM-tochten te lopen, erg jammer want ik mis elk jaar de Nijmeegse Vierdaagse die ik 8 maal heb gelopen en die ik graag nog een keertje zou willen lopen. Volgend jaar hoef ik nog maar 30KM per dag, dus wie weet!
Ik vond het een prachtig uitgezet parcours, jammer dat het laatste stuk over de asfalt ging, maar dat zal niet anders kunnen denk ik. Het was maandag erg druk, ongeveer 800 deelnemers, maar het was dan ook prima weer. Volgend jaar ben ik ook weer van de partij.
Ondanks je handicap ga je 25 of 26 april a.s. ook nog wandelen in Dieren de Zuid-Veluwetocht bij WSV Diderna (start in de korfbalkantine)? Bij redelijk weer ben ik daar ook elk jaar van de partij want dat is een tocht bijna geheel door de bossen!
Zo’n wandelvakantie zoals je omschreef in Griekenland lijkt mij ook wel wat, maar dan zal ik toch eerst wat aan mijn conditie moeten doen. Maar ja als het weer een beetje goed blijf gaat dat zeker lukken.Groetjes Joop.
Joop HendriksDeelnemerHelaas Karlijn heb ik geen ervaring met inentingen zoals door jou omschreven, ik gebruik (nog) geen bloedverdunners. Je eigen huisarts, in ieder geval je apotheek kan daar meer duidelijkheid in geven en wie weet een van onze hartgenoten.
Snoopy: Bij mijn laatste reis naar China heb ik een DTP-injectie gehad, een injectie tegen hepatitis A (Havrix) en tabletten voor buiktyfus (Vivotif). De eerste 2: een maand voor vertrek en de laatste: 2 dagen voor vertrek. Voor mijn reis naar Nieuw-Zeeland vorig jaar hoefde ik niet te worden ingeent, dus is dat vaak voor elk land weer anders. Voor bepaalde gebieden in Zuid-Afrika bv. zal ik waarschijnlijk ook malaria-tabletten moeten slikken. Het is inderdaad een goed advies om daar vroegtijdig naar te informeren, bedankt!Joop HendriksDeelnemerHallo wandeltheo,
In principe heb je gelijk natuurlijk. Echter, ik heb al zoveel jaren via mijn reisbureau (verre) reizen geboekt, dat ik er toch wel van uit mag gaan dat hun advies onderbouwd is. Het zou ook bepaald geen reclame zijn als zou blijken dat dat niet het geval zou zijn. Inderdaad klopt het dat bepaalde gebieden in Zuid-Afrika niet echt veilig zijn, ook dat hebben ze mij verteld. De reis die ik gepland had stond als redelijk veilig aangemerkt. Maar waar in de wereld is het dan echt veilig? Nieuw-Zeeland stond toch altijd bekend als een veilig land alleen moet je oppassen als je daar met een camper op pad gaat!!
Zoals ik al eerder memoreerde is het reizen met een gezelschap (bv wandelaars) heel erg leuk, maar alleen op pad met een paar vrienden heeft ook wel wat. Zo heb ik een wandelvriend, die al 59 keer de Nijmeegse Vierdaagse heeft gelopen en al heel wat buitenlandse tochten heeft gelopen. Helaas heeft hij door een lekkende hartklep moeten afhaken en kan nog nauwelijks 100 meter lopen. Hij heeft al zijn tochten gedokumenteerd in een aantal albums waar hij nu nog met plezier op terugkijkt.
Groetjes Joop.Joop HendriksDeelnemerHallo Karlijn,
Als ik mijn reisbureau mag geloven is op dit moment Zuid-Afrika een redelijk veilig land.
Meestal ga ik met een reisgezelschap en dan loop je toch al minder risico. In Zuid-Afrika zijn de medische voorzieningen redelijk goed, al zijn ze natuurlijk niet zo goed als bij ons hier. Als je een keer naar Nieuw-Zeeland gaat kan ik je er alles over vertellen. Ik ben er vorig jaar geweest en het is tot nu toe het mooiste land wat ik ooit gezien heb, maar er zullen best nog mooiere landen zijn (Canada?), misschien wel in Zuid-Amerika?!
Mijn vader zei altijd: Ik wil de hele wereld zien als ik gepensioneerd ben, maar verder als Duitsland is hij nooit gekomen want hij stierf door een hartstilstand door longproblemen al op 59-jarige leeftijd. Daarom zeg ik altijd; Als je in de gelegenheid bent: stel het niet uit en ga genieten want van de ene op de andere dag kan je leven drastisch veranderen. Als een cardioloog geen bezwaren heeft vind ik dat een goed teken en kun je de gok wel wagen. Op internet kun je al een hoop informatie vinden maar ook de reisbureau’s kunnen prima inspelen op je plannen. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Ik wens je vast een hele goede reis en kom gezond terug!!
Groetjes Joop.Joop HendriksDeelnemerIk zou toch meer kiezen voor Zuid-Afrika. In de Zuid-Amerikaanse landen loop je toch wat meer risico (Colombia-Bolivia-Venezuela), maar dat neemt niet weg dat het zeker de moeite waard is deze landen te bezoeken. Ik houd toch meer van landen zoals Australie, Nieuw-Zeeland en Canada waar ook de medische voorzieningen veel beter zijn en daar moeten we toch ook een beetje op letten, nietwaar? Desalniettemin blijft het toch wel een uitdaging om de zuid-amerikaanse landen te ontdekken! Dus begrijp ik het enthousiasme!
Joop HendriksDeelnemerHallo Tolletje,
Ik wil toch nog even reageren op jouw reaktie.
Als ik zie hoeveel geld er over de balk gegooid wordt aan andere zaken dan vind ik dat er best wat extra’s naar de gezondheidszorg mag gaan. Maar ja, dat is de bekende eindeloze discussie die hierover gevoerd kan worden, daar word ik ook niet echt vrolijk van!
Desalniettemin (wat is dat toch een mooi woord) vind ik wel dat je je zeker niet schuldig hoeft te voelen. Jij kunt er per slot van rekening toch ook niks aan doen dat je dit allemaal overkomt?! We praten hier wel over een mensenleven wat onder de gegeven omstandigheden dringend hulp nodig heeft, koste wat het kost. Jammer genoeg denken andere mensen daar toch heel anders over.
Blijf er wel voor vechten! Klagen helpt niet altijd, maar soms wel!!Joop HendriksDeelnemerIk sta ervan te kijken dat er geen mogelijk is om een nieuw hart te krijgen. Toch denk ik dat dit de enige oplossing is om je naderend onheil te voorkomen. Ook al is de oorzaak niet bekend en je diabeet bent en reumapatient zou ik er voor willen pleiten dat zo iemand ook “recht” moet hebben op een donorhart. Het is begrijpelijk dat de artsen niet staan te springen om je een nieuw hart te geven. Ten eerste is het nog maar zeer de vraag of het donorhart in jouw situatie niet direct al afstotingsverschijnselen zal vertonen. Bovendien denk ik dat zo’n hart bij jou ook geen lang leven zal lijden. Desalniettemin denk ik dat in het gunstigste geval (en waarom zouden we daar niet vanuit gaan) je kwaliteit van leven een heel stuk zou kunnen verbeteren!! Of er zouden mensen gevonden moeten worden die in hun wilsbeschikking hun hart specifiek aan jou willen geven, bovendien weet ik niet of dat uberhaupt mogelijk is. Voor mij is het makkelijk om tegen je te zeggen dat je je niet angstig moet maken, het zou beter voor je zijn om je zinnen te verzetten, maar ja je hebt al zoveel beperkingen, dat is gewoon heel moeilijk. Misschien moet je toch wat deskundige hulp vragen op dit gebied! Het is in ieder geval al prima dat je het forum regelmatig bezoekt!
Ik wil je om je kwaliteit van leven te verbeteren alle steun toewensen en hoop dat er toch nog ergens een oplossing voor je problemen gevonden kan worden! Houd goede moed!Joop HendriksDeelnemerHallo Nicc,
Ons reisbureau organiseert een Zuid-Afrika presentatie op 28 januari 2009, aanvang 19.45 uur, zaal open 19.00 uur in het Golden Tulip Hotel Velp. De kosten zijn € 2,50 per persoon.
Als je eventueel interesse zou hebben kan ik je verwijzen naar http://www.nijenhuis.nl. Het is de bedoeling dat je wel van tevoren reserveert. E-mailadres in velp: velp@nijenhuis.nl. Ook op de vakantiebeurs in Utrecht is natuurlijk veel te zien. Het zijn ook reizen die je niet zo maar even maakt en terdege goed moet voorbereiden, maar dat gaat jou zeker lukken!
Veel succes met je orientatie en alvast een heel goede reis gewenst!Joop HendriksDeelnemerHallo Mar666,
Ik ben in Belgie geboren (Geraardsbergen) dus ik weet waar je over praat. Nieuw Zeeland is
onvoorstelbaar veel mooier en goedkoper!!. Ik denk dat je als hartpatient de gok wel kunt wagen want de medische voorzieningen daar zijn bijna net zo goed als hier in Nederland.
Bovendien er wordt daar redelijk veel vis gegeten en dat is ook weer goed voor je hart.
Van mijn neef heb ik gehoord dat het vinden van een baan op dit moment niet veel problemen hoeft op te leveren, het ligt er wel aan in welke richting je het zoekt. Een vereiste is wel dat je de engelse taal behoorlijk kunt spreken! Zodra je een baan gevonden hebt kan je tijdelijke verblijf van 3 maanden worden verlengd resp. omgezet worden in een definitief verblijf (nieuw-zeelands paspoort). Via de ambassade daar kun je alle inlichtingen hierover inwinnen. Denk aan het eventueel meenemen van huisdieren, ze zijn daar zeer streng en zijn als de dood dat b.v. je kat bepaalde ziektes doorgeeft aan anderen dieren. Dus ook je kat heeft een “paspoort” nodig!! De bevolking is zeer gastvrij en bij problemen zeer welwillend om je te helpen. Als ik wat jonger was geweest had ik die stap nog wel durven wagen. Auckland vindt ik de mooiste stad, alhoewel Christchurch vooral bij de jeugd zeer geliefd is. De meeste inwoners van Nieuw Zeeland vind je in deze steden, daar is dan ook het vinden van een baan het grootst. Ik heb bijna heel Nieuw-Zeeland gezien, het zuider eiland heeft toch wel mijn voorkeur. Alleen van de ruimte in het land zal menige “stresspatient” al genieten! Het land heeft zoveel te bieden: fjorden, gebergte, geysers, modderpoelen, bijzondere gesteenten tot schitterende hoogvlakten. Klimaat is ook geweldig: veel zon en een heerlijk windje. Wat kan ik er nog meer over vertellen. Je moet het toch allemaal zelf gaan beleven om daarover te kunnen meepraten. Ik wens je alvast veel geluk en wijsheid met deze plannen!Joop HendriksDeelnemerBeste Mar666,
Als je iets wil weten over een rondreis naar Nieuw Zeeland kan ik je er alles over vertellen, ik ben er vorig jaar december naar toe gegaan. Het is echt een belevenis en het is het mooiste land wat ik tot op dit moment in de wereld gezien heb. Maar er zullen op de wereld best wel plaatsen zijn die misschien nog wel mooier zijn, maar als je er naar toe gaat ga dan in de periode december/februari want dan is het daar het mooiste weer. Ik ben er 5 weken geweest, waarvan 3 weken een rondreis met reisorganisatie De Boer en Wendel te Amsterdam. Ze zijn niet goedkoop maar dan heb je het ook wel perfekt geregeld. De andere 2 weken ben ik bij een neef van me geweest die heel lang geleden daar naar toe is geemigreerd. Ik heb er een geweldige foto- en videoreportage van gemaakt en kijk er nog steeds vol genoegen op terug. Het enige nadeel is de verre reis er naar toe. Totaal heb ik 26 uur in het vliegtuig gezeten. Eerst 13 uur van Amsterdam naar Hong Kong. En na een verblijf daar (stadsrondrit en diverse bezienswaardigheden bezocht) van 12 uur nog eens 13 uur naar Auckland. Een vreemde gewaarwording is het feit dat in de winkels er een heuse kerstsfeer hangt, terwijl het buiten rond de 23 graden is!! Het land zelf is niet duur, benzine en huizen zijn er super goedkoop, en het natuurschoon is overweldigend en heel indrukwekkend. Aan het strand lekker eten, eventueel zwemmen, echt genieten (zwitserlevengevoel? Heel erg aan te bevelen!! Heb je mijn tips ook al gelezen over dit onderwerp?!
Joop HendriksDeelnemerEr kan natuurlijk ook sprake zijn van “gezonde” stress en dat is m.i. weer veel beter voor de hartpatient. Stress is iets waar je zelf mee moet leren omgaan. Je hebt vaak meer aan advies van deskundigen (buitenstaanders, psychologen/psychiaters) als aan alle goede adviezen van familieleden, vrienden en kennissen (direkt betrokkenen). Het heeft veel met je verleden te maken en met de persoon in kwestie. Probeer toch altijd de positieve dingen uit het leven te halen alhoewel dat in bepaalde gevallen echt heel moeilijk is. Een goede therapie is het “leegmaken” van je hoofd en bezig zijn met dingen die je leuk vindt en aankunt. Voor de gepensioneerde zou ik zeggen: ga je lekker uitleven in je hobbies of ga vrijwilligerswerk doen (sociale kontakten). Voor de werkende: maak je niet druk over de kredietcrisis, het is toch een onderdeel van de “gezonde” economie, het geeft je misschien later wel weer nieuwe uitdagingen om bepaalde zaken weer op de rails te krijgen!
Algemeen advies: blijf lekker bezig !!Joop HendriksDeelnemerJe hebt helemaal gelijk als je stelt dat je niet te vaak naar de bloeddrukmeter moet grijpen, dat gebeurt bij mij dan ook alleen maar daags voor de 3-maandelijkse controle. Je moet er zeker niet teveel mee “bezig” zijn, want dat jaagt de bloeddruk alleen maar omhoog. Mede door de vrij forse medicatie is de bloeddruk bij mij gemiddeld 135/70 met een hartslag van 55 per minuut, dus wordt de onstane hypertrofie van de linkerkamer en de dilatie aan het begin van de aorta niet groter, waardoor ik hoogstwaarschijnlijk zonder hartproblemen nog heel wat jaartjes tegoed heb. Belangrijk blijft in dit verband de voeding mede door de aanleg van een verhoogd cholesterolgehalte waarvoor ik dan weer statines slik. Zeker met de komende feestdagen wordt dat weer extra oppassen geblazen (ik heb een strenge internist, die vooral ook op het gewicht let!). Desondanks ga ik er toch weer een gezellige tijd van maken met een oliebolletje, waar ik toch niet al te veel op het verzadigd vet ga letten omdat we in januari altijd weer hele goede voornemens gaan maken!!
Joop HendriksDeelnemerBeste Lisa,
Of het beter is de bloeddruk zelf te meten, ik zou zeggen van wel. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de persoon in kwestie. Ik heb behoorlijk wat ervaring met bloeddruk meten, mede door het feit dat ik hiervoor al jaren (>40) medicijnen slik. Ik heb een 3-maandelijkse controle bij de huisarts en eenmaal per jaar bloedcontrole, thorax en ECG. Bij die 3-maandelijkse controle moet ik een dag voor mijn bezoek zelf de bloeddruk meten: ‘s-morgens om 08.00 uur en om 08.15 uur, dan om 12.00 uur en 12.15 uur, daarna om 16.00 uur en 16.15 uur, dan om 20.00 uur en 20.15 uur en voor het naar bed gaan nog 2 keer, dus totaal 10 maal. Het apparaat meet de bloeddruk en de hartslag. De door mij opgeschreven waarden lever ik dan in bij de huisarts, deze meet op 3 verschillende tijdstippen (meestal met een interval van 10 minuten) de bloeddruk aan zowel de rechter- als de linkerarm. De waarden worden dan met elkaar vergeleken en in de meeste gevallen liggen deze heel dicht bij elkaar.Eenmaal per jaar wordt mijn bloeddrukmeter geijkt via de assistente van de huisarts. Bij een onverwachte meting in het ziekenhuis was de bloeddruk duidelijk hoger als de gemiddelde meting van mijzelf en de huisarts. Zou de witte jas dan toch invloed hebben? Klaarblijkelijk wel want bij meting thuis was hij weer op het “normale” gemiddelde niveau. Dus wat mij betreft: gewoon zelf meten!
Joop HendriksDeelnemerHet reizen naar verre bestemmingen hoeft voor mensen met een beperking geen reden te zijn om dit niet te doen. Een goede begeleiding kan natuurlijk van essentieel belang zijn (b.v. georganiseerde reizen). Het is van groot belang om tijdig overleg te hebben met je specialist en/of huisarts. Zonder hun toestemming neem je wel een risico. Als je voordat je met vakantie gaat je al afvraagt wat er allemaal niet kan gebeuren kun je beter thuis blijven of het wat dichterbij zoeken, m.a.w. je psychische gesteldheid is heel bepalend!
En gebeurt er onverhoopt toch wat, zorg dan in ieder geval dat je een medische geschiedenis bij de hand hebt (Cardiostick?) en een lijst met medicijnen, alles wel in de engelse taal! Als je naar Australie gaat kun je ook nog de European Health Insurance Card meenemen die je gratis kunt aanvragen bij je verzekeraar. Je kunt er dan verzekerd van zijn dat b.v. ziekenhuiskosten rechtstreeks worden verrekend met de verzekeraar.
Ik zeg dan altijd: Als de mogelijkheden er zijn stel het dan niet uit, want het leven kan van de ene op de andere dag drastisch veranderen en het is altijd fijn om dan achteraf te kunnen zeggen: Kijk dat heb ik toch nog mooi allemaal mee mogen maken en heb er geweldige herinneringen aan! Gelukkig heb ik zelf nog niet echt een handicap maar heb wel zware medicatie die af en toe toch wel de nodige problemen met zich meebrengt. In de loop der jaren leer je hoe je hier mee om moet gaan, ook al heeft dat tot gevolg dat je aan bepaalde aktiviteiten tijdens de reis niet kunt deelnemen (bergbeklimmen, speedboaten, jumpen enz.). Vorig jaar heb ik een reis naar Nieuw-Zeeland gemaakt (5 weken) en kan het iedereen aanbevelen, want het is echt een belevenis. Dit jaar ben ik naar Noorwegen geweest en volgend jaar staat Canada/Alaska op het programma. Ik sta er steeds weer versteld van dat ik dit allemaal aankan. Daarom is mijn advies: zorg voor een goede begeleiding en geniet want het leven is kort! -
AuteurBerichten