Wordt het begrip hartinfarct wel juist gebruikt?
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 13 jaren, 8 maanden geleden door Anoniem.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Ik begrijp de termen niet zo goed.
Je hebt toch pas een hartinfarct wanneer er ergens in je kransslagader zodanig langdurig een blokkade zit waardoor het deel hart wat van die bloedtoevoer afhankelijk is afgestorven? Bij mij zeiden de artsen dat ik te laat voor dotteren of bypasses was.Ik las eens een brochure over de nazorg na een dotterprocedure en de eerste regel luidde: U bent gedotterd en u hebt geen hartinfarct gehad.
Als er een artikel op dit forum over deze materie staat, zou ik het graag willen lezen dus ik hoop dat iemand me wat wijzer kan maken.
Alvast mijn hartelijke dank.
SnoopyGastDotteren wordt al gedaan worden voordat je een hartinfarct hebt gehad, juist om een infarct te kunnen voorkomen.
Als je al een hartinfarct hebt gehad dan wil dat zeggen dat de kransslagader helemaal dichtzat, je wordt dan alleen maar gedotterd als de artsen er snel bij zijn en je een stolseloplossend middel hebben toegediend, waardoor het vat weer wat opengaat.
Ik hoop dat het zo duidelijk is.AnoniemInactiefDank je voor je reactie.
Begrijp ik het goed dat dankzij deze ingrepen voorkomen kon worden dat er blijvende schade kon ontstaan en dat er dan geen sprake is van een hartinfarct. Maar hoe noem je dat dan? Is dit misschien het verschil tussen een hartaanval zonder schade aan het hart en een hartinfarct. Bij de hersenen is er wel een soort onderscheid – tia of een infarct met schades die verschillen in ernst. Kan je zo’n vergelijking maken? Er is zoveel te lezen over allerlei ziektes maar ik kan maar niet achter die verschillen komen.
Toevallig was ik vandaag in het ziekenhuis voor een katheterisatie en ik trof dezelfde broeder voor de uitleg als de vorige keer. Toen werd er een dichte kransslagader na drie maanden verstopt te zijn geweest alsnog opengeprikt en ik kan me herinneren dat hij me toen vertelde dat ze dit normaal niet doen maar omdat ik zoveel beperkingen had, ze dit voor me wilden proberen. Vandaag was het alleen omdat ik meedeed aan een studie naar de werking van een bepaald medicijn. Het bleek dat ik het experimentele medicijn had gebruikt en ze waren tevreden over de effecten.
AnoniemInactiefDat heb ik zeker Auktje.
Nadat ik mijn vraag hier had gesteld was ik zelf ook ergens anders gaan zoeken en had ik ontdekt dat hartaanval en hartinfarct verschillende namen voor hetzelfde is.
De kern zit dus in de snelheid van het verwijderen van de verstopping. Er bestaat dus geen echt ander begrip voor een hartinfarct dat tijdig verholpen is en die waardoor hartschade is ontstaan.
Om me heen zie ik dat netzoals wat jij beschrijft mensen die tijdig geholpen zijn er vaak beter uit komen dan ze ‘erin’ gingen (stoppen met roken, verstandiger eten en meer bewegen) maar toch soms als kasplantjes vooral in het bedrijfsleven worden behandeld of behandeld willen worden. Vooral het begrip openhartoperatie maakt indruk.
Deze situatie is erg verwarrend vooral in die gevallen wanneer er niet te opereren viel omdat de patiënt te laat medische hulp inriep (vrouwen munten hier in uit) en er hartweefsel is afgestorven geraakt. En deze mensen moeten dan verder met soms forse hartschade al dan niet compleet met hartritmestoringen en/of boezemfiblileren. Tegen mij werd een keer concreet gezegd dat dit gedoe met mij toch wel mee zou vallen. Maar ja, toen ik een paar keer geopereerd was aan kanker en er al die tijd gezond uit bleef zien én ervan genas, trof ik ook een keer iemand die stelde dat ik dacht dat ik kanker had… Het idee alleen al dat er mensen bestaan die zo over mensen denken. Slechts een enkeling uit zo’n groep mensen waar je bijv. vanuit je werk of je familie- of hobbykring mee te maken heeft, is dan zo direct door iets over de ernst van je kwaal te zeggen.
Maar ja, ik zie er liever gezond dan lijdend uit. Ik had gisteren een katheterisatie (perfecte uitslag) en volgende week ga ik weer sporten.Maar voor alle gezond ogende mensen met hartfalen zou het prettig zijn wanneer ooit de terminologie voor hartkwalen aangepast kan worden.
CaroteeDeelnemerJa, door surfen op internet worden we vanzelf specialisten. duidelijk verhaal hier boven.
Wat de reacties van mensen betreft:
Er zijn zelfs mensen die zich afvragen of ik wel een hartstilstand heb gehad, ,zij kennen allemaal mensen die hetzelfde hebben gehad en er niet zo goed uitzien. Bij doorvragen blijkt dat die dan een hartinfarct hebben gehad. Ik niet, wat volgens hun dan weer niet kan, zonder oorzaak.
Vervolgens zijn er idd mensen die mij als een kasplantje behandelen. En eigenlijk is het zo dat ik er lichamelijk niks aan over heb gehouden, gelukkig, maar wel hersenschade heb. Wat dan natuurlijk weer heel eng is. En volgens anderen niet waar. Zit allemaal tussen mijn oren volgens hen.
Tja ik denk nog vaak dat ik wakker kan worden uit deze droom, maar het is nog niet gelukt, hoe hard ik mezelf ook knijp.
Ik heb een vriendin met de ziekte van Marfan. Die ziet er ook heel goed uit en komt wel naar verjaardagen enzo. Dat ze daarvoor en daarna heel veel er voor moet inleveren, merken mensen niet natuurlijk.
Zo is niemand met een ander te vergelijken.AnoniemInactiefBedankt voor je reactie.
Hersenschade door een hartstilstand lijkt me een onderschat probleem. Je hart kan veel langer zonder zuurstof dan je hersenen.Je wordt dan als hartpatiënt behandeld terwijl de schade aan je hersenen te vergelijken is met die na een beroerte/herseninfarct met blijvende gevolgen.
Ik hoop maar voor jou dat je je evengoed nog goed kan redden.CaroteeDeelnemerKlopt, het lukt me redelijk. Hoewel ik dagelijks tegen zaken aan loop die anders gaan dan “voorheen”. Maar hee ik zit niet in een rolstoel, praat, eet, loop, het gaat heel goed.
Veel geleerd en zelf begrip gekregen door de neuropsycholoog, Feri Kovacs. Op de site van Pyramid productions staat veel uitleg over een “beetje” hersenschade en wat dat voor gevolgen heef.t
http://www.pyramidproductions.nl/page18.php
tja en ben je hartpatient als je hart goed functioneert en er verder ook niks gevonden wordt wat de hartstilstand heeft veroorzaakt………….AnoniemInactiefHallo allemaal,
´We´ zijn inmiddels een stuk verder in de tijd. Ik mag van mezelf stellen (ja, afgeklopt) dat het met mij echt heel goed gaat. Ik zal nooit een expert worden in het omgaan met mijn beperkingen. Lopen en gelijktijdig praten, en dat doe ik nu eenmaal graag, is een lastige combinatie. Waar ik ook nog geen expert in ben geworden, is alles wat met hartkwalen te maken heeft. Maar van alles en iedereen steek ik wel wat van op. Zo is het me ook duidelijker geworden dat je met een gezond hart maar met abominabel slechte kransslagaderen er slechter voor staat dan iemand met een flink litteken in het hartweefsel en dus een matige pompfunctie.
-
AuteurBerichten