2009 – http://www.ortho.nl
Een verhoogde inname van omega 3-vetzuren vermindert het risico van hart- en vaatziekten.
In dit opzicht wordt zowel het eten van vis als van walnoten aanbevolen.
Maar uit onderzoek aan de Loma Linda University in de VS blijkt dat beide voedingsmiddelen een verschillend effect uitoefenen op de bloedvetsamenstelling.
Terwijl walnoten vooral de cholesterolspiegel verlagen, leidt een verhoogde visconsumptie vooral tot een verlaagde bloedspiegel voor triglyceriden.
Uit de resultaten (van een studie) bleek dat het walnotendieet de cholesterolspiegel met 5,4% en de LDL-cholesterolspiegel met 9,3% liet dalen ten opzichte van het controledieet.
Het visdieet resulteerde ten opzichte van het controledieet in een 11,4% gedaalde triglyceridenspiegel en een 4% gestegen bloedspiegel voor HDL-cholesterol. Het zorgde daarnaast ook voor een lichte stijging van de LDL-cholesterolspiegel.
Vanwege de verschillende, elkaar gunstig aanvullende effecten raden de onderzoekers aan om de omega 3-vetzuren van plantaardige oorsprong (alfalinoleenzuur) en van vis (eicosapentaeenzuur [EPA] en docosahexaeenzuur [DHA]) gecombineerd te gebruiken.
Bron:
http://www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek/6685/effect-walnoten-en-vis-op-hart-en-vaatziekten-verschillend
Bron: (de studie)
Rajaram S, Haddad EH, [..], Sabaté J. Walnuts and fatty fish influence different serum lipid fractions in normal to mildly hyperlipidemic individuals: a randomized controlled study. Am J Clin Nutr 2009; 89(5):1657S-1663S