NIJMEGEN – Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de groeiende zorgvraag en de daarmee verbonden kostenstijging inbedden in een hogere arbeidsproductiviteit en daardoor lagere prijzen bewerkstelligen. Hij zei dit woensdagmorgen 10 september 2008 in Nijmegen bij de opening van IQ healthcare, een onderdeel van het UMC St Radboud, dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit en van de veiligheid in de zorg.
Verder moeten tot 2020 een half miljoen mensen extra in de zorg gaan werken, zei Klink, terwijl de totale uitstroom uit het onderwijs in diezelfde periode uit niet meer dan 200.000 schoolverlaters zal bestaan.
MijnZorgNet
Om aan de randvoorwaarden van betaalbaarheid en personeelscapaciteit te kunnen blijven voldoen, zal er zorginhoudelijk veel moeten veranderen. Klink noemde als inspirerend voorbeeld van zo’n zorgvernieuwing MijnZorgNet, ontwikkeld door Radboudhoogleraren Jan Kremer (onvruchtbaarheid) en Bas Bloem (ziekte van Parkinson). MijnZorgNet combineert drie belangrijke elementen, aldus Klink; ten eerste, de zorgvraag in kaart brengen en als uitgangspunt nemen, ten tweede, optimale informatievoorziening van de patiënt met digitale middelen, en ten derde, samenwerking en afstemming tussen de verschillende zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en ziekenhuizen.
MijnZorgNet, een voorstel van UMC St Radboud voor de opzet van een integraal zorgnetwerk rondom specifieke patiëntengroepen, is door minister Klink uitgeroepen tot ‘baanbrekend zorginitiatief’. Er komt ongeveer 3 miljoen euro financiering voor de uitvoering van dit project. Drie andere Nederlandse zorgprojecten zijn eveneens uitgeroepen tot baanbrekend zorginitiatief.
Bij MijnZorgNet is de patiënt leidend en is de arts digitaal toegankelijk voor de patiënt. Het bestaat uit ‘virtuele ziekenhuizen’ waarin patiënten onder meer ervaringen kunnen uitwisselen en waarin richtlijnen staan voor onder meer de behandeling en de financiering. Neuroloog dr. Bas Bloem, verbonden aan het Donders Centre for Neuroscience, en hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde prof. dr. Jan Kremer zijn de leiders van dit project.
De vier gehonoreerde projecten gaan als ijsbreker fungeren en maken de weg vrij voor innovatie in de zorgsector. Minister Klink gaat de vier initiatieven actief ondersteunen en zich maximaal inspannen om structurele belemmeringen voor de projecten weg te nemen bij succesvolle resultaten. Hij doet dat vanuit zijn ministerie, maar ook vanuit het Zorginnovatieplatform, waarvan hij voorzitter is.
Bron: UMCN