Ik geef ook even wat tips nog:
gebruik veel verse kruiden om smaak te geven, vooral als je zoutarm moet koken is het niet altijd makkelijk om toch een beetje gelijkende smaak te vinden als je geen potjes of kant en klaar kan gebruiken waar veel zout in zit.
Ik gebruik bij italiaanse “recepten veel verse kruiden die ik gewoon in mijn tuin heb staan of die je ook in potten kan kopen bij lidl of tuincentrum ook natuurlijk. Ik doe een blikje tomaten op sap daar zit dan al genoeg zout in voor mij. dan vul ik aan met verse tomaten en groenten die je lekker vind in de pastasaus, vb paprika champignon enz.. dan pluk ik rozemarijn een tak, wat takjes verse tijm, oregano, salie, dragon en gebruik natuurlijk knmoflook voor een extra lekkere smaak ik voeg een scheut rode wijn toe, die verdampt toch je houdt alleen de smaak over en dan wat paprika poeder, peper soms een drupje tabasco en een beetje zoet dmv een zoetje soms 2, soms een scheutje balsamicoazijn of gewoon wat citroensap uit een flesje of vers. lekker laten pruttelen en afmaken met een scheutje magere room van campina 8 % vet uit een pakje(staat bij houdbare melk in de supermarkt) Beetje verse parmezaanse kaas erover om het af te maken, kan ook vetarme en zoutarme kaas zijn geraspt.
Bij “chinese”” recepten zit je al helemaal met flauw eten als je geen zout gebruikt en geen zakje mix hebt. Daar heb ik het volgende op gevonden.
Ik bak wat knoflook, verse gesneden gember en wat lenteui in wat olie.,klein beetje sambal voor een klein”zoutje en wat pit” en verder heb je van de conimex allerlei potjes kruiden zonder zout, zoals: laos, djahe, boemboe sate,djintan enz. die strooi ik naar hartelust over de gebakken groenten uit in mijn pan dan heb je toch originele smaak van chinees eten zonder zout. Lekker uitje erbij evt. wat gesneden wokgroenten en wat gegrilde magere kipfilet in blokjes. Kan je wel wat zout hebben dan is een lepel ketjap ook lekker, heb je trouwens ook bij AH in de zoutarme versie in een klein flesje.
Voor visrecepten gebruik ik vaak mijn oven. dan maak ik pakketjes van vb kabeljauw, koolvis of wat ook. Doe er groenten bij evt. wat geraspte kaas en wat room kappertjes kruiden voor vis zonder zout, bij AH te koop in de folie inpakken en een half uurtje tot 3 kwartier in de oven op 200 graden.
Vb. Lekkere moot zalm in de oven:
alufolie neerleggen groot stuk
prei snijden in ringen
ui snijden in ringen
peentje, winterpeen snijden
evt. courgette of komkommer in plakje
Bedenk alles wat je lekker vind
vis erop. plakjes tomaat of niet op de zalm leggen
wat kappertjes
wat room erop en ook lekker is geraspte kaas erover en de zoutarme viskruiden
inpakken en het pakketje in een schaal op 200 graden in de oven bereiden 30-45 minuten. Heerlijk!
Als de vis bevroren is dan wat langer 45 minuten , verse vis 30 minuten ongeveer.
Veel succes!!! groetjes leny