Syndroom van Roemheld
Home › Forums › Ritmestoornissen › Syndroom van Roemheld
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 4 maanden geleden door Jan.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Roemheld, syndroom van
Herhaaldelijk optredende hartklachten, als gevolg van een hoogstaand middenrif door ophoping van gas in maag en/of darmen
Synoniem: gastrocardiaal syndroom
Het Roemheld-Syndroom is genoemd naar de duitse internist Ludwig von Roemheld, die de symptomen in het begin van de twintigste eeuw beschreven heeft.
Symptomen:
· hartkloppingen
· kortademigheid
· angstaanvallen
· warme opvliegers
· ademnood
· extrasystolen (= overslagen, PVC’s)
· duizelingen en slaapproblemenDe klachten kunnen ook op angina pectoris lijken.
Roemheld syndroom; schijn-hartklachten
(tekst hieronder is gevonden op dieetcare.nl)Het wordt tijd dat Nederlanders hun winden serieuzer gaan nemen, vindt De Waal Malefijt. “Van een geurloze wind word je niet ziek. Van stink- en knalwinden wel, vooral als die zich elke dag voordoen. Je krijgt een opgezwollen buik. Het geeft opwaartse druk. Dit kan zelfs tot schijn-hartklachten leiden, zoals benauwdheid, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Deze patiënten gaan op een dag naar de cardioloog, omdat ze denken iets aan hun hart te hebben.”
Schijn-hartklachten door onder meer gasvorming staan bekend als het Roemheld-syndroom. “Hiervoor bestaat veel aandacht bij Duitse heilpraktikers, een erkend paramedisch beroep bij onze oosterburen. We kunnen sowieso een voorbeeld nemen aan Duitsland. Daar worden winden veel serieuzer opgepakt.”
zitaDeelnemerben al maanden op zoek naar wat de oorzaak zou kunnen zijn van de gasvorming in mijn darmen. heb tevens last van het overslaan van mijn hart en nog een heel groot aantal van de opgenoemde bijverschijnselen. moet over twee weken voor controle naar de cardioloog. zal dit zeker melden.
ga nu ook verder zoeken op google.
zita.LisaDeelnemerSucces met googlen Zita 🙂
Ik heb hier op het forum nog niemand anders gehoord over hartklachten (overslagen) door gasvorming in de maag en darmen….. ik heb zelf al heel lang overslagen waar de cardioloog destijds geen oorzaak voor kon vinden (hart was toen nog in orde), maar ik vertelde hem later eens over het verband tussen gas (en maagzuur oprispingen) en mijn overslagen…. ik zei: steeds als ik gasvorming heb (veel boeren 😉 ), heb ik ook meer overslagen dan anders.
Ik zocht op internet en vond veel andere mensen die hetzelfde hadden ontdekt, sommige cardologen ontkenden een verband, anderen (zoals de mijne) niet..Toen ik het aan mijn cardioloog vertelde zei hij dat het best wel kon, en wel door de mechanische irritatie (opgezette maag drukt middenrif (en longen) omhoog en komt zo tegen het hart te liggen, wat kan irriteren). Ik wist toen nog niet dat het ook een naam blijkt te hebben
Groetjes,
Lisa 🙂LeoGastHi all,
Anderhalf jaar last gehad van maagklachten in combinatie met een onregelmatige hartslag bij liggen en/of slapen. Alles wees op het Roemheld syndroom totdat ik aandrong op een echo van de maagstreek en er galstenen werden ontdekt.
Na het verwijderen van de galblaas geen last meer gehad van maagklachten en/of onregelmatige hartslag. Geen idee of dit anderen kan helpen, al biedt het mogelijk kansen.
Succes!
EmmyGastIk kwam na een zoektocht op internet hierop terecht en ik ben ‘blij’ dit te lezen want nu begrijp ik wat er aan de hand is. Ik had al het gevoel dat het iets met maag en darm te maken had, het overslaan van mijn hart maar toch was ik ongerust, gespannen, want het is een onaangenaam gevoel dat het idee heeft dat je het aan je hart hebt en vooral als je boven de zestig ben zoals ik😱. Soms gaat ie ook even op hol slaan, de hartslag. Maar nog niet zo lang geleden is dat nagekeken en alles was goed. Nooit eerder van het syndroom maar laat ik nu ook die opvliegers hebben en slaapproblemen en angstaanvallen. Ik lees nergens over een oorzaak en een remedie maar ik denk dat we een verkeerde ademhaling hebben en zo veel licht binnenhalen. Ikzelf zucht te vaak, om een soort misselijk gevoel in het middenrif weg te zuchten. Wat kunnen we hier tegen doen? Hoe krijg je, buiten scheten laten, die lucht eruit?
IlonaGastErg lastig… ik behelp mezelf met een half zakje macrogol, maar een echte oplossing heb ik nog niet. Een ding is zeker… ik heb geen last van m’n maag
IlonaGastErg lastig… ik behelpen mezelf met een half zakje macrogol, maar een echte oplossing heb ik nog niet. Een ding is zeker… ik heb geen last van m’n maag
KarinGastHet verhaal van Emmy kan het mijne wel zijn. ;-( Niets aan toe te voegen……..Heeft iemand tips/oplossingen?
MurpjeGastHeey,
Ik lees dit nu omdat ik op specifieke klachten heb zitten zoeken omdat ik wat paniekerig erover ben en ik ben wel nog jong 27 jaar oud deze dingeb zocht ik op waaronder:
– lucht in maag
– hartkloppingen
– veel boeren
Ik merk namelijk dat me maag gevuld wordt met lucht en dan voel ik de druk ontstaan op me middenrif/borst en dan het hart. Ik word er ook onrustig van het voelt dan alsof het hart fladdert ofzo lastig uit te leggen. Nou dacht ik ook chronische hyperventilatie te hebben.Mirani SteenhorstGastInderdaad. Ging vandaag voor – dacht ik – hartklachten bij mijn huisdokter, en ook slaapproblemen, winderigheid, geeuwen, zenuwachtigheid en hij benoemde, na controle van mijn hartslag en saturatieniveau – ook dit syndroom.
Lactosegebruik verminderen en 1 maand medicatie (natuurpreparaat) tijdens alle maaltijden zouden moeten helpen. Ik begin er morgen aan! Maar nu toch al gerustgesteld.SimoneGastIk ben zó blij om dit te lezen. Ben 27 jaar en bij mij ontstaat ook een soort fladderend gevoel, vooral na een grote maaltijd of juist als ik hele erge honger heb. Heb hier al ruim tien jaar last van in verschillende vormen en in verschillende frequenties, maar meestal zo’n twee keer per jaar. Ook kan bij plotseling bukken of springen mijn hart op hol slaan. Meerdere keren allerlei onderzoeken bij cardioloog gehad, maar er komt steeds niets uit. Lijkt toch Roemheld syndroom in combinatie met verkeerde ademhaling.
CorryGastHoi, ik loop al jaren bij de cardioloog wegens hartkloppingen. Met mijn hart is er niks aan de hand zegt hij.
Ik heb al gehoord van het Roemheld syndroom. En inderdaad lijkt dit er veel op. Maar wat ik nu net weer had( heb het al wat vaker gehad) : ik zit gewoon te lezen en opeens wordt het zwart voor mij. ogen en ben ik een seconde weg.
Ik schrik daar steeds van. Toeval of niet, maar daarna moet ik altijd naar de wc voor een grote boodschap, terwijl ik deze dag al geweest was.
Hoort dit ook bij Roemheld?JanGastVanwege een “vol gevoel” in mijn maag en de daaropvolgende onregelmatige hartslagen ben ik gaan Googelen en vond dus “Roemheld”. Het geeft mij zoveel duidelijkheid wat ik in de afgelopen 10 jaar bij mijn cardioloog niet heb gehad. Vanaf 2013 heb ik last van hartkloppingen c.q. boezemfibrilleren en kwam in de medische molen terecht met o.a. voorgeschreven medicatie w.o.; bloedverdunners (apixaban), bètablokker (sotalol) en bloeddrukverlager (candesartan). Dit heb ik de afgelopen jaren tot maart van dit jaar gebruikt en had gemiddeld 1x per 2 jaar last van boezemfibrilleren. Er is gekeken om ablatie te gaan doen, maar werd niet aangeraden omdat de frequentie van hartritmestoornis te laag is. Inmiddels ben ik nu een paar maanden van de sotalol af. Wel gebruik ik nog een bloedverdunner en bloeddrukverlager, en de waarden zijn gelukkig altijd goed bij controle. Maar ja, wel 10 jaar lang dus een bètablokker gebruikt wat (naar nu blijkt volgens mijn eigen bevindingen) wellicht niet nodig was geweest.
Ik bemerkte dat als ik zwaar getafeld had of te snel gegeten, dat de problemen (hartoverslagen en onregelmatige hartslag) zich vaker voordeden. Voor mij zijn sinds kort de puzzelstukjes nu in elkaar gevallen. Ik let beter op wat ik eet en pas de hoeveelheid aan. Drankjes zonder koolzuur en daarnaast meer wandelen en sporten (Golf). Dat helpt zeker om de maag rustig te krijgen. Nu m’n gewicht nog met 5 kg naar beneden. Ik ben 66 jaar en voel gewoon dat ik nog een mooie tijd voor de boeg heb. Ik denk dat Roemheld wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van al mijn klachten in de afgelopen jaren. Gelukkig iets waar je makkelijk zelf iets aan kunt doen.
YessaGastLucht in de maag en darmen kont vaak door onvolledige voedselvertering. Door chronische stress wordt (tgv activatie van de orthosympaticus in het zenuwstelsel) bij nogal wat mensen minder maagzuur aangemaakt. Zo ook minder aanmaak van andere verteringssappen, zoals galzuur en alvleesklier-enzymen. Hierdoor minder splitsing van eiwitten en vetten. Daardoor meer rottingsbacteriën in de darmen en dat veroorzaakt dan weer stinkwinden. Als complementair therapeute weet ik er secundaire oplossingen voor, maar de primaire oorzaak is toch vaak stress door bv werkstress, relatiestress, perfectionisme, faalangst, te weinig rust/slaap krijgen, teveel last op de schouders krijgen/nemen. Daarnaast is een gezond voedselpatroon belangrijk, met daarbij afvallen. Het probleem is zeker op te lossen.
EugenebongersGastIk loop jaren met buik maag en het overslagen ik kon de aardig om maar de laatste tijd veel erger geworden dus ik hoop dat ik wat aan deze platform mag mee praten
-
AuteurBerichten