Omega 3-vetzuren verlagen ontstekingsactiviteit
2008 –
Onderzoek met een groep jonge Japanse vrouwen toont aan dat een hogere inname van omega 3-vetzuren met de voeding de kans op een verhoogde bloedspiegel van het ontstekingsremmende C-reactief eiwit (CRP) verkleint.
Tot nog toe was weinig bekend over het effect van de voeding op de concentratie CRP bij jonge mensen en mensen van niet-Westerse afkomst.
Het onderzoek betrof 443 vrouwelijke studenten diëtetiek met leeftijden van 18 tot 22 jaar.
Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over hun voedingspatroon. Ook de CRP werd vastgesteld.
De voeding van de studenten bestond gemiddeld uit 1,1 energie% omega 3-vetzuren. De vrouwen die hier qua inname boven zaten, bleken 67% minder risico van een verhoogde CRP te hebben dan zij die onder dit gemiddelde zaten.
Ook een hogere inname van vitamine C leek samen te hangen met een lagere CRP, maar dit verband was niet significant. Er werden geen verbanden gevonden met overige voedingsfactoren.
Bron: ortho.nl en
Murakami K, Sasaki S, [..], Sugiyama Y. Total n-3 polyunsaturated fatty acid intake is inversely associated with serum C-reactive protein in young Japanese women. Nutr Res 2008; 28(5):309-14