Minder ontstekingen met omega 3-vetzuren
2008 – Een hogere inname van omega 3-vetzuren houdt verband met minder ontstekingsactiviteit in het lichaam.
Dat bleek uit een recente Japanse studie.
Zo werd bij 14.191 mannen en vrouwen met leeftijden tussen 40 en 69 jaar, de inname van omega 3-vetzuren geëvalueerd.
Daarnaast werd, aan de hand van de bepaling van de CRP, de ontstekingsactiviteit vastgesteld. Dit in relatie tot het rookgedrag.
Voor zowel de mannen als de vrouwen gold dat naarmate de inname van omega 3-vetzuren hoger was, de CRP-waarde lager was. De positieve invloed van omega 3-vetzuren op de ontstekingsactiviteit bleek echter het meest uitgesproken onder de mannelijke rokers. Dit was na aanpassing van de gegevens voor de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten en de consumptie van verzadigde vetten.
Bron: ortho.nl
Ohsawa M, Itai K, [..], Okayama A. Dietary intake of n-3 polyunsaturated fatty acids is inversely associated with CRP levels, especially among male smokers. Atherosclerosis 2008 Mar 14 [Epub ahead of print]