Naast de deur dotteren: handig, maar ook verstandig?
- Dit onderwerp bevat 16 reacties, 10 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 9 maanden geleden door ilsjehammie.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Het kabinet besloot om dotteren mogelijk te maken in enkele vooraf geselecteerde streekziekenhuizen. Tot voor kort mocht dat alleen in de academische hartcentra. En wel omdat daar altijd een interventieteam klaar staat, voor het geval het mis gaat met het dotteren. Bovendien voldoen de hartcentra bij academische ziekenhuizen aan de strengste kwaliteitseisen.
Nu minister Ab Klink van volksgezondheid het dotteren gaat spreiden ook over streekziekenhuizen, lijkt dat goed nieuws voor hartpatienten. Ze hoeven niet meer ver weg naar een academisch ziekenhuis, maar kunnen dichterbij geholpen worden. Erg handig. Maar is dat wel zo verstandig? Als het mis gaat, moet de in doodsstrijd verkerende patiënt inderhaast een ambulance in en aanschuiven in de file, op weg naar een hartcentrum, om daar geopereerd te worden.
Eerlijk gezegd heb ik daar gemengde gevoelens bij.leilaGastja eigenlijk weet ik ook niet of dat wel zo verstandig,mijn mening waar ze dotteren moeten ze ook kunnen opereren en goed kunnen ingrijpen dus ik geef henri wel gelijk;)
AnoniemInactiefBen het met je eens, Leila. Jan nuanceerde mijn bericht nog. De door mij genoemde hartcentra zijn niet allemaal academsich. De meeste hebben wel de titel hartcentrum. Slechts een enkele uitzondering (waar niet geopereerd wordt): Alkmaar, Rijnmond en Arnhem. Dit zijn dottercentra.
Eindhoven bijvoorbeels is geen academisch, wel hartcentrum. En zo zijn er nog een paar (Weezenlanden, Twente, Haga, Antonius en Amphia). Deze zijn hartcentra.
De overige, dus academische, zijn de academische hartcentra, worden echter altijd in één adem genoemd met de “gewone”hartcentra. Er zijn verschillen. Voornamelijk in uitgevoerd aantal ingrepen en nog belangrijker en goed om te weten: inkomen van de heren specialisten.
Anneliese Wijers-BartenDeelnemerAls ik ooit gedotterd zou moeten worden zal ik altijd kiezen voor een hartchirurgisch centrum, omdat ik weet dat er altijd een team standby is om in te springen in geval van calamiteiten. Voor mij geen loeiende sirenes en een razende rit naar een ander ziekenhuis!
TolletjeDeelnemerIk heb in Sittard mee gemaakt, dat mede patíënten voor een dotterbehandeling, met de ziekenauto naar Maasstricht gingen en na de behandeling, als het sein veilig was gegeven, weer terug kwamen en de nabehandeling daar weer kregen.
Zo blijft een spoed bed wel vrij in Maasstricht.
Ik ben zelf via Sittard naar Maastricht gegaan en daar moeten blijven, maar dat was in 95. Ik heb toen nog een week aan de pomp gelegen.zimboGastIk ben in 2003 ook vanuit Sittard naar Maastricht vervoerd om daar gedotterd te worden. Enige tijd erna kon ik weer terug. Het “nadeel” was dat de “aansluiting” aan de lies in Maastricht niet verwijderd werd, zodat dat door de cardioloog in Sittard moest gebeuren, de dag er na. M.a.w. dubbel zo lang platliggen met gestrekt been. Of dit nu nog zo toegaat, weet ik niet.
Bij terugkeer in Sittard hoorde ik daar dat alle andere patiënten voor die dag gecancelled waren. Het aanbod, zowel uit Maastricht, als uit de omliggende ziekenhuizen was te groot. Dus een verkapte wachttijd?AnoniemInactiefIk moet eerlijk zeggen dat als ik ooit gedotterd moet worden dit in een hartchirurgisch centrum zal gebeuren, want ik moet er niet aan denken dat ik halverwege of direct na de behandeling met gillende sirenes van een streekziekenhuis naar een hartchirurgisch centrum vervoerd zou moeten worden. Bovendien word in zo’n centrum een dotterprocedure vele malen vaker toegepast als in een streekziekenhuis dus de expertise is mijns inziens ook veel groter.
mielDeelnemerWaarom zijn Dottercentra,s dan opgericht?
Niet om op je nagels te bijten!!!! Ik voel me niet minder veilig dan in een hartchirurgisch centrum.
Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar mag zeggen dat ik inmiddels ervaringdeskundige ben op gebied van dotteren.
Vele malen in een hartchirurgisch centrum gedotterd, maar ook in een dottercentra.
Wanneer je in een dottercentra wordt behandeld zal de uitwijk naar een hartcentra binnen tien minuten moeten worden gemaakt.
Wie geeft nu eens aan in procenten, hoe vaak dit voorkomt en fout gaat?Miel.
MelanieDeelnemerIk denk dat ik ook dan naar een zieknhuis zou gaan waar geopereerd kan worden, je neemt toch het zekere voor het onzekere. Blijft natuurljk ook feit dat nu eenmaal overall en bij elk ingreep iest fout kan gaan. Zo ben ik liever bevallen in een ziekenhuis voor het geval er iets fout gaan dan thuis ( achteraf was het medisch noodzakelijk ). Desalniettemin bevallen de meeste vrouwen gelukkig thuis anders was het erg druk op de kraamafdelingen. Dat geld natuurlijk ook voor het dotteren. Zo worden de hartcentra of hoe noem je ze natuurlijk wel ontlast ( voor een aanzienlijk aantal dotterbehandelingen ) neem ik aan.
mielDeelnemerJe gaat er toch niet vanuit dat het verkeerd zal gaan?
Melanie,
Ik snap het laatste regels niet helemaal. Je geeft eerst aan dat je in een hartcentra te willen worden behandeld om vervolgens deze hartcentra te willen ontlasten van dotterbehandelingen.Miel.
MelanieDeelnemerNou ik wil zeggen dat dat gevoel dubbel is: Het is goed dat er dottercentra zijn vind ik, omdat de hartcentra zo ontlast worden en daar meer tijd over is om “grotere” ingrepen of operties uit te voeren. Ik persoonlijk ben iemand die mocht ik te maken krijgen met zon situatie me zou laten leiden door angst en dan toch liever een medische staf stand-by zou willen. Maargoed dat is persoonlijk.
ilsjehammieDeelnemerMijn vader is 14 september gedotterd in het medische spectrum twente (mst) te enschede. Het is geen academisch ziekenhuis. Zijn dotterbehandeling is opzich succesvol uitgevoerd, maar er is een scheurtje ontstaan in de ader… Door alle bloedverdunners was de kans op stollen natuurlijk minimaal. Het toraxcentrum waaraan een aantal cardiochirugen zijn aangesloten, hebben mijn vader kunnen opereren in het mst. Ze hebben hem voor de dood weg kunnen halen. Ik ben ontzettend blij dat mijn vader in enschede is geopereerd en niet in het ziekenhuis in Hengelo (afstand is mss max 10-15km).
Het toraxcentrum is gespecialiseerd in katheterisaties en dotterbehandelingen, daarnaast voeren zij ook verschillende open-hartoperaties uit. In hengelo kan je momenteel wel gekatheriseerd worden, maar voor vervolgbehandelingen wordt je doorverwezen naar enschede. Ik moet er niet aandenken dat er mensen worden gedotterd in hengelo. De behandeling kan mss wel goed uitgevoerd worden, maar met een bloedende kransslagader worden vervoerd kan echt niet!
Job Pieter TentGastHoi Ilse,
Gelukkig dat het uiteindelijk goed gekomen is. Inderdaad zou het verschrikkelijk zijn geweest als hij dan vervoerd had moeten worden. kost veel tijd en het creëert extra risico’s. Hoe gaat het nu met je vader?
Groetjes, Job
ilsjehammieDeelnemerJob,
inmiddels gaat het redelijk.
Voor het gehele verhaal zie mijn hartverhaal: http://www.hartgenoten.nl/200910052292/default-category/derde-kans
Ilse
AnoniemInactiefSterkte morgen!
Hoop goede berichten te horen van je na de ingreep.Groetjes
Cesarina -
AuteurBerichten