Bron: ortho.nl
2009 – Een voedingpatroon met minder suiker en meer voedingsvezels verlaagt
het risico om suikerziekte te ontwikkelen.
Dat blijkt uit een Amerikaanse studie waaraan 54 Latijns-Amerikaanse jongeren met overgewicht deelnamen.
Hun gemiddelde leeftijd was 16 jaar en ze werden gedurende 16 weken in drie
willekeurige groepen verdeeld. De eerste twee groepen gingen op dieet, bij
één groep gecombineerd met het volgen van een krachttrainingsprogramma. De
derde groep diende als controlegroep.
Tijdens de onderzoeksperiode verminderde 54% van alle deelnemers de inname
van toegevoegde suiker. Zij gebruikten gemiddeld 47 gram minder suiker per
dag.
Daarnaast liet 59% een gestegen inname van voedingsvezels zien. Hun
gemiddelde inname was gemiddeld 5 gram per dag hoger.
In alle drie groepen waren de percentages personen met een gedaalde suikerinname en een gestegen inname van voedingsvezels ongeveer gelijk.
Uit bloedanalyse bleek dat de jongeren met een verminderde suikerinname aan
het einde van de onderzoeksperiode aanzienlijke verbeteringen bereikten in
de belangrijke risicofactoren voor suikerziekte. Zo verbeterde hun
glucosetolerantie, insulinesecretie en insulinegevoeligheid. Degenen die
meer voedingsvezels waren gaan gebruiken, toonden een verbeterde BMI en
minder buikvet. De gevonden verbeteringen waren in alle groepen ongeveer
gelijk.
Bron:
Ventura E, Davis J, [..], Goran M. Reduction in risk factors for type 2
diabetes mellitus in response to a low-sugar, high-fiber dietary
intervention in overweight Latino adolescents. Arch Pediatr Adolesc Med
2009; 163(4):320-7