Lasix en AFIB
Home › Forums › Boezemdefibrilatie › Lasix en AFIB
- Dit onderwerp bevat 29 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 jaren, 10 maanden geleden door ads.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Hi hartvrienden,
Ik heb een vraag over Lasix (furosemide) in combinatie met Atrium(boezem)fibrilleren.
AFIB heb ik al heel lang. Na een operatie eerder dit jaar (Maze, Morrow) moest ik Lasix gaan gebruiken om voldoende te ontwateren. AFIB bleef een tijd weg. Het lijkt weer terug te komen, tegelijkertijd met dat ik probeer van de Lasix af te komen (plas steeds beter en makkelijker, neem al minder dan in het begin).
Kan de Lasix AFIB veroorzaken of in de hand werken (uitdroging, zouten tekort)?
Of kan de Lasix ook als die niet zo hard nodig is AFIB juist helpen voorkomen, zelfs als er geen symptomen van vochtretentie zijn?
Electrolytenwaarden zijn normaal (Ka, Na etc.). Eigenlijk is alles normaal bij mij, behalve mijn hart (en volgens sommigen mijn hoofd 😛 ).
Gr.
Ad
EenbeetjevanditendatGastHoi Ads,
Ik heb ook een tijdje Furosemide (merkmedicijn is Lasix) geslikt. Dit kan inderdaad heel goed AF veroorzaken. Ik heb het ook meerdere keren meegemaakt. Zoals je zelf aangeeft kan het je elektrolytenbalans verstoren. En dan trekt het teveel kalium uit je bloed. Als je ook een ACE remmer slikt mag je meestal geen extra kalium slikken.
Aan de andere kant verlaagt furosemide je bloeddruk en dit voorkomt juist AF. Het is dus een beetje dubbel :S
Als ik je verhaal zo lees is het zeker de moeite om met je cardioloog te bespreken dat je kan stoppen met dit middel. Het is een goed medicijn maar als je hart gewoon goed werkt en je nieren ook, dan is het misschien niet meer nodig. Bovendien is het vervelend dat je een of twee uur lang constant naar het toilet moet.
Ik at heel veel bananen toen ik dat middel moest slikken. Daar zit redelijk wat kalium in. En ik slikte furosemide ook nooit op nuchtere maag (terwijl ze dit wel adviseren!). Dan voorkom je dat je zonder kalium komt te zitten.
Ik moest het slikken omdat mijn hart verzwakt was door AF. Op het moment dat ik amiodaron ging slikken en toen later mijn ablatie ook lukte werd mijn hart sterker en was het niet meer nodig. Dus je verhaal klinkt heel herkenbaar.
Groeten!
adsDeelnemerVoorlopig houd ik het er even op dat ik het juist wel nodig heb. Voorheen moest ik vanwege mijn obstructie veel drinken om mijn EF op peil te houden. Zonder disopyramide met alleen metoprolol werkte het al helemaal niet lekker meer. Echter, al dat vocht gecombineerd met de weerstand in mijn hart drukte allemaal op en in mijn linkerboezem, die dan ook is uitgezet. En een gedilateerd LA = AF (zo ongeveer).
Nu (na de Morrow) kan ik kennelijk met minder vocht toe. En minder vocht = minder overload op het LA = minder kans op AF. Dus ik ga eerst maar eens op een wat hogere dosis Lasix zitten en kijken wat er gebeurt. Worden de aanloopjes naar AF dan minder, dan weet ik waar de pijn zit (en waarschijnlijk al veel eerder en langer gezeten heeft!). En anders weer voorzichtig disopyramide erbij (maar dan graag met iets meer begeleiding dan toen ik er destijds mee begon. ’t Ging allemaal goed, maar ’t blijft een potent spulletje).
EenbeetjevanditendatDeelnemerOk. Duidelijk. Lasix is zoals ik zei wel een goed middel. Maar neem genoeg kalium (door veel groente en fruit).
Metoprolol vind ik ook een medicijn van niets. Het doet niets tegen ritmestoornissen. En het gaat zich stapelen. Ik kreeg slaapproblemen en nachtmerries. Ik heb het een tijd geslikt met amiodaron. Toen de amiodaron uit mijn lichaam was heb ik ook de metoprolol meteen weer omgeruild voor Sotalol. Dat stapelt zich niet en heeft (bij mij) gewoon minder bijwerkingen. En het kan in tegenstelling tot metoprolol wel ritmestoornissen voorkomen. En je kan tenminste een cardioversie krijgen mocht het nodig zijn.
adsDeelnemerHet zal wel niet de Lasix zijn waardoor het ontspoort. Vanaf maandag in AF en vooralsnog niet te converteren. Wat bekende medicatie uitgeprobeerd; disopyramide maakt het alleen maar erger (bekend effect) zonder het meer te stoppen.
Tja, volgende week maar overleggen met de cardioloog. Als ik ’t even snel overzie zijn mijn opties deze:
Accepteren – het is beter te verdragen, maar dat is bijna alles als je niets hoeft te doen. Volgende week weer werken en sporten, benieuwd hoe het dan gaat.
Medicatie – sotalol, amiodarone zijn dan de opties. Amiodarone liever niet, maar als ’t met een lage onderhoudsdosering lukt is het voor mij wel bespreekbaar.
Ablatie – en dan geen EFO hotspot ablatie (als de Maze niet afdoende is, zal dat ’t ook niet zijn) maar een HIS ablatie met pacemaker. Dat is wel erg definitief, maar goed om alvast te overwegen.
Waarom is het AF nu voor mij beter te verdragen? De bekende HOCM obstructie is eruit, dus kan het veel beter doorpompen. En het ritme loopt niet meer zo idioot hoog op – met weinig metoprolol toch niet veel meer dan 100 in rust. Dat was ik anders gewend…
TsjerkDeelnemerIk kreeg te horen dat een his ablatie, boezemfibrileren niet zal verhelpen. Wat logisch is omdat dit fibrilleren autonoom gebeurd. Dus toch even goed navragen.
Ik slikte ook metoprolol met een hele hoge dosis, het stopte biet mn rs maar drukte het ritme gelukkig wel, en kon gewoon een cardioverse krijgen.
Sterkte komende tijd.adsDeelnemerKlopt, wat een HIS ablatie doet is voorkomen dat de kamers de (chaotische) boezems blijven volgen. Na de HIS ablatie blijven de boezems stilletjes voor zichzelf bezig :silly: .
Metoprolol stopt AF soms, maar het is er niet specifiek voor bedoeld. Ook bij mij in hoge doseringen niet.
Cardioversie: wat kost een abonnement 😛 ? Mag ik dan elke week langskomen?
TsjerkDeelnemerHaha ken het, zat elke 2 weken daar.
Maar in april de zoveelste ablatie gehad wat gewerkt heeft.sofieDeelnemerHallo Ads
Ik heb meerdere ablaties gehad, maar nog steeds af en toe BF
Mocht je tot een pacemaker+hisablatie besluiten; het is mij afgeraden daar door het kunstmatig pacen, er een kans bestaat dat er hartfalen ontstaat.
Ik heb al een pm , dus hisablatie zou een fluitje van een cent zijn, toch maar weer doormodderen met medicijnen!
Laat je in dit geval goed voorlichten
groet
SofieadsDeelnemerJa, een chirurg vertelde mij voor mijn operatie (maart 2013) dat langdurige pacing remodellering van het hart kan veroorzaken. Of dat hartfalen in de hand werkt weet ik niet, maar onwaarschijnlijk is het niet. En HOCM end-stage zou ik al kunnen krijgen (familiair) en dat is al hartfalen… Maar van langdurig AF zou ik dat ook al kunnen krijgen.
Iets over een rots en een harde plaats en dan zelf ertussen :S . En goede pacing vraagt om een pacemaker die minimaal op beweging, maar liever ook op ademfrequentie reageert.
Gebruik jij je pacemaker om de boezems te pacen? Soms lukt het om op die manier AF in sinus te converteren.
Eerst morgen maar eens de huisarts raadplegen. Disopyramide (vroeger werkte dat redelijk bij mij) maakt het alleen maar erger nu. Hmmm… eens kijken wat ik nog meer op voorraad heb (ben langzamerhand apotheekhoudend patient 😛 ).
adsDeelnemerContact gehad met mijn cardioloog. Advies: starten op sotalol en kijken of het converteert, zo niet, dan cardioversie onder sotalol overwegen. Mag minderen met Lasix, mits ik niet volloop. OK klinkt aannemelijk, dus dat gaan we zo proberen!
EenbeetjevanditendatGastHoi Ads,
Ik hoop voor je dat het aanslaat. En anders kan het je hart mooi inweken voor een cardioversie (sotalol kan voorkomen dat je hart erna terugslaat in AF). Ik slik het zoals ik aangaf sinds kort ook weer. Zonder bijwerkingen. Niet eens om AF te voorkomen maar omdat ik wel een bètablokker moest. Maar geen metoprolol verdraag. Bijna alles wat bij ‘zeer zelden’ stond kreeg ik. Het was dat er nog amiodaron in mijn lichaam zat anders had ik de metoprolol direct 1op1 ingeruild voor sotalol.
Goed weekend!
Ditendat
adsDeelnemerMijn stelregel is een beetje: als het mij niet uit AF haalt, houdt het mij er ook niet (blijvend) uit. Of ligt dat met sotalol anders?
EenbeetjevanditendatDeelnemerHet zal ongetwijfeld per persoon verschillen. Ik kan hooguit zeggen wat mijn ervaring is met dit middel. Toen ik nog geen ablatie had gehad werkte het bij mij ongeveer een jaar. Eerst sinusritme na sotalol + cardioversie. Toen weer AF. Toen dosis omhoog en een afspraak voor een cardioversie. Was niet meer nodig. Ongeveer 1 jaar SR op sotalol. Na een jaar weer AF. En een heel vaak een cardioversie. Daarna amiodaron en toen nog wat ingrepen en terug naar sotalol. Nu lijkt het goed te gaan.
Ik denk wel dat je met amiodaron wel veel meer kans maakt op blijvend sinusritme. Maar dat weet jij uiteraard ook. Als Sotalol nou niet werkt, dan zou het niet ondenkbaar zijn om net zo lang amiodaron te nemen totdat je LA weer normale dimensies heeft en dan heb je misschien weer andere opties. Maar ik ben geen arts, 😉
adsDeelnemerDaargelaten of sotalol mij wel of niet gaat converteren naar sinus:
hartje loopt toch merkbaar rustiger;
rustritme tussen 80 en 90 (in AF, :cheer: );
voel dus niet heel veel van AF (dat was vroeger vele malen erger);
tijdens sporten loopt de toerenteller naar 140 (!), met metoprolol met heel veel moeite maar tot 110 – 120;
kan dus nog steeds sporten (beetje kracht, beetje conditie), al wordt hartje daar wel onrustiger van;
chronotrope incompetentie is daarmee wel verholopen (andere incompetenties blijven gewoon :side: ).Vooruitgang is daar waar je het wilt zien… :laugh:
-
AuteurBerichten