Knoflook goed en gezond voor bloedvaten
Aan knoflook worden al duizenden jaren veel gezondheidseffecten toegeschreven, maar wetenschappelijke bewijzen hiervoor ontbraken helaas. Van de heilzame werking op het hart en de bloedvaten is door Amerikaanse onderzoekers nu eindelijk het achterliggende mechanisme ontrafeld.
Knoflook is al sinds mensenheugenis meer dan alleen een smaakmaker. De oude Egyptenaren, Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het bolgewas onder meer tegen infecties, wonden, zweren en tumoren. Ook tegenwoordig vermoedt men dat knoflook verschillende positieve invloeden op het lichaam heeft, waarvan die op het hart en de bloedvaten tot nu toe het geloofwaardigst waren. Vroegere studies hiernaar leverden geen eenduidige uitkomsten op, maar een recent onderzoek heeft het begrip van dit medicinale effect een stap dichterbij gebracht. De biologe Gloria Benavides en haar collega’s van de University of Alabama in de Verenigde Staten hebben met behulp van experimenteel onderzoek aangetoond waarom knoflook zo goed voor de bloedvaten is.
De onderzoekers gebruikten in hun experiment knoflookteentjes uit de supermarkt en persten deze uit om knoflookvocht te verkrijgen. Vervolgens legden ze menselijke rode bloedcellen in deze vloeistof, waarvan de concentratie gelijk stond aan twee knoflooktenen in het bloedvolume van een volwassene.
Uit de analyses bleek dat de bloedcellen onmiddellijk waterstofsulfide begonnen te produceren, waarbij ze gebruik maakten van zwavelhoudende bestanddelen van knoflook.
Waterstofsulfide is een molecuul dat in het lichaam als boodschapper dient en de spiercellen in de bloedvatwand doet ontspannen. De bloedvaten worden hierdoor verwijd met als gevolg dat de bloeddruk daalt. Dit maakt knoflook tot een geschikt middel om de kans op ontwikkeling van hart- en vaatziekten te verkleinen.
Nu ontdekt is dat de zwavelhoudende bestanddelen van knoflook een risicoverminderend effect hebben op één van de belangrijkste welvaartsziekten, bestaat de mogelijkheid om knoflook in de toekomst als supplement te adviseren. Om dit te bereiken, zullen echter nog aanvullende onderzoeken moeten worden uitgevoerd. Tot die tijd zullen de voordelen van gezonde vaten moeten opwegen tegen het nadeel van een slechte adem.
De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Bron: gezonderafvallen.nl
23-10-2007