default-header

Gunstig effect van rode wijn bij het eten

Home Forums Alcohol Gunstig effect van rode wijn bij het eten

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #78726 Reageer
    bert
    Sleutelbeheerder

    Gunstig effect rode wijn bij de maaltijd

    2008 – Het drinken van rode wijn bij het eten biedt bescherming tegen de schadelijke effecten van geoxideerde vetten.

    Dit bleek uit een studie met 10 gezonde vrijwilligers.
    Ze kregen achtereenvolgens 3 maaltijden met 250 gram kalkoenvlees.

    Bij maaltijd A werd naast het normaal bereide kalkoenvlees alleen water gedronken.
    Bij maaltijd B werd 200 ml wijn gedronken en het kalkoenvlees was na verhitting geweekt in rode wijn.
    Bij maaltijd C werd eveneens 200 ml rode wijn gedronken en het kalkoenvlees was al vóór de verhitting geweekt in rode wijn.

    Na consumptie van iedere maaltijd werden de concentraties malondialdehyde (MDA) in het bloed en de urine bepaald.
    MDA is een maat voor de mate waarin vetten worden geoxideerd. Bij de start van het onderzoek was de concentratie MDA in het bloed van de deelnemers gemiddeld 50 nmol/ml.

    Na maaltijd A, waarbij naast het kalkoenvlees alleen water werd gedronken, steeg de concentratie MDA in het bloed met 160 nmol/l.
    Na maaltijd B was de opname van MDA in het bloed 75% lager dan na maaltijd A.
    Na maaltijd C werd zelfs helemaal geen stijging van de concentratie MDA gemeten.
    Bepaling van de concentraties MDA in de urine gaf vergelijkbare resultaten.

    Geconcludeerd kan worden dat de polyfenolen in wijn een antioxidatief effect uitoefenen. Dit kan de verklaring vormen voor eerder gevonden aanwijzingen dat rode wijn een beschermend effect heeft ten aanzien van hart- en vaatziekten.

    Bron:

    Gorelik S, Ligumsky M, Kohen R, Kanner J. A novel function of red wine polyphenols in humans: prevention of absorption of cytotoxic lipid peroxidation products. FASEB J 2008; 22(1):41-6

    bron: ortho.nl

    Ik doe altijd rode wijn bij de sudderende runderlapjes (voor de malsheid), … voortaan marineer ik het vlees ook van te voren maar al 🙂

    Over MDA:
    MDA ontstaat als LDL cholesterol wordt geoxideerd.
    Het is een marker voor oxidatieve stress in het lichaam.
    MDA is mutageen en carcinogeen.
    Het remt de samentrekking van hart(ventrikel)spiercellen.
    Het kan enzymen, DNA en lipiden beschadigen.

    Pas geleden ontdekte ik dit:
    De stof L-carnosine deactiveert MDA (en doet nog heel veel meer goeds).
    Het zit in vlees, gevogelte en vis.

    Cheers :cheer: ,
    Lisa

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Gunstig effect van rode wijn bij het eten
Je informatie: