Fructosestroop (HFCS): een duivelse zoetstof
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 15 jaren, 5 maanden geleden door Lisa.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
High Fructose Corn Syrup (HFCS).
Duivels snoepgoed.Citaat:
[quote]Het is zoeter dan suiker en kost nog minder. Dus stoppen ze het overal in. Zelfs in soep.
Het maakt je dik en vergroot je kans op suikerziekte en hartkwalen.HFCS maakt je lever gek
Voer een laboratoriumrat fructose in een hoeveelheid die omgerekend vergelijkbaar is met wat de gemiddelde Britse puber dagelijks binnenkrijgt en het beest is binnen enkele dagen insulineresistent.Als fructose meer dan een paar procent van je dagelijkse energie-inname levert, haalt de stof een levensgevaarlijk trucje uit met de lever. Het zet de lever aan grote hoeveelheden vrije vetzuren in de bloedbaan te dumpen.’ Bij gevoelige personen gaan die ‘triglyceriden’ linea recta naar de vetcellen rond het middel.
Ook maken ze de insulinereceptoren in de spiercellen minder gevoelig voor het hormoon insuline, waardoor zowel de insulinespiegel als de bloedsuikerspiegel stijgen. Dat is een gevaarlijke situatie, die maar beter niet te lang kan duren.Als de vetcellen rond het middel op een gegeven moment vol raken, kieperen ook zij de overvloedige triglyceriden in het bloed’, zegt Zammit (biochemicus).
‘Op dat moment bevat je bloed te veel triglyceriden, te veel insuline, te veel glucose en met een beetje pech ook nog eens te veel stresshormonen. Dat is zonder meer de best denkbare cocktail voor een vroeg hartinfarct.’Exact hetzelfde mechanisme treedt overigens op als je regelmatig energierijke snacks eet. Zammit: ‘Zodra je iets eet, geeft de alvleesklier insuline af. Bij een gezond mens is dat voor de lever het signaal om de uitstoot van triglyceriden te staken. Er is immers al voldoende brandstof. Maar geef je de lever onvoldoende rust – door de hele dag te snacken en het orgaan dus voortdurend te provoceren met insuline – dan gebeurt er iets raars: de lever ziet het insuline-signaal dan juist als een teken om wél vetten in circulatie te brengen. Grazen is funest. Zeker als je ook nog eens producten met veel HFCS neemt.’
HFCS veroorzaakt mogelijk de ‘onverklaarbare’ epidemie van overgewicht en diabetes type 2, die ook in Nederland enorm huishoudt.
HFCS maakt en houdt je dik
Het ligt voor de hand, maar het is ook direct aangetoond. Mensen komen sneller aan als ze frisdrank met HFCS drinken.HFCS verwart je hormonen
Van Fructose krijg je geen vol gevoel. Eet een halve kilo fructose ijs, en je lichaam snapt nog niet dat er zojuist 1000 kilocalorieën zijn gebunkerd.Frisdrank is vaak een megabron van HFCS, maar fructose zit overal in. Check bij verdenking altijd de etiketten.[/quote]
Voor het volledige artikel: “[i]Duivels Snoepgoed[/i]”, zie
http://www.aspartaam.nl/artikelen/hfcs.htmlLisaGastgevonden op de site van de Natuurdietisten Nederland (in een artikel over een nog op tijd ontdekt, met vogelgriepvirus besmet griepvaccin van afgelopen winter!)
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?s=0&l=0&k=0&cod=279
Citaat:
[quote]Pas op voor ziekmakende zoetstoffen die steeds meer in de voeding voorkomen.
De toepassing van bijvoorbeeld glucose-fructosestroop, ook wel high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd (ofwel maïsstroop met een hoog fructosegehalte), heeft een hoge vlucht genomen in de voedingsindustrie. Maar uit recent onderzoek komt naar voren dat het als bron van kwik wellicht nog riskanter is dan vis.Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 50 productiebedrijven die HFCS maken. De installaties van deze bedrijven, beter bekend als chlooralkali-installaties, gebruiken nog steeds natronloog (natriumhydroxide) bij de productie van HFCS, een verouderde vorm van verwerking die in sommige bedrijven al is vervangen door een veiliger methode. Andere voedingsingrediënten, zoals citroenzuur, worden ook in deze fabrieken geproduceerd.
Het natronloog wordt gemaakt met procedés waarbij kwik wordt gebruikt.Fructosestroop wordt meestal gemaakt van maïs en is goedkoper dan suikers die uit bieten worden gemaakt. De voedingsindustrie is er dol op omdat de stof de producent vele voordelen biedt boven traditionele zoetstoffen. Zo blijven producten er langer door houdbaar, laat het zich gemakkelijker mengen met vloeistoffen en behoudt het zijn zoete smaak beter dan gewone suiker. Om die reden werd de stof al heel vroeg gebruikt in diverse soorten frisdranken.
Ook gaat hij ‘vriesverbranding’ of rijpvorming tegen doordat hij kristalvorming voorkomt. Daarom wordt deze stof veel gebruikt in diepvriesproducten zoals roomijs. Verder geeft de zoetstof bij het bakken een mooie bruine kleur aan cake, gebak, brood, crackers en ontbijtproducten. En het belangrijkste is natuurlijk dat de productie vele malen goedkoper is dan die van andere zoetstoffen.Dr. George Bray, diabetesspecialist aan het Pennington Research Center aan de Universiteit van Louisiana, is overtuigd van het verband tussen HFCS en overgewicht. Overigens alle geraffineerde suikers, of het nu fructose, sucrose of HFCS betreft, zijn slecht voor u en kunt u beter vermijden.
Het eenvoudigste antwoord op het probleem met HFCS is geen enkel tussendoortje of drankje meer te gebruiken met op het etiket ‘glucose-fructosestroop’ bij de ingrediënten of, in het Engels, ‘HFCS’ of ‘glucose corn syrup’.Niet alleen betekent dit dat er een zoetstof in zit die wel eens kwik zou kunnen bevatten, maar het betekent ook dat het tussendoortje zeer bewerkt is en veel toegevoegde koolhydraten bevat wat tot gewichtstoename kan leiden. De beste bronnen voor natuurlijke suiker zijn biologisch fruit en groente.[/quote]
-
AuteurBerichten