ECG of atrial fibrillation (bovenste ecg) and sinus rhythm (onderste ecg). The purple arrow (paarse pijl) indicates a (normale) P wave (die P golf is weg bij atriumfibrillatie).
Boezemfibrilleren
Wanneer bij een patiënt het normale sinusritme overgaat in boezemfibrilleren is er geen regelmatige samentrekking van de boezems. Tijdens het boezemfibrilleren ontstaat de elektrische impuls niet uit de sinusknoop, maar uit vele andere plaatsen van de boezems.
De chaotisch ontstane impulsen verspreiden zich door de boezems en verdringen zich voor de AVknoop om doorgelaten te worden. Het aantal impulsen bij boezemfibrilleren kan variëren van 300 tot 600 per minuut. Gelukkig beperkt de AV-knoop het aantal impulsen dat doorgelaten wordt naar de kamers, zodat de polsslag lager zal zijn. De doelmatigheid van de pompfunctie kan echter wel afnemen.
Vaststellen diagnose
Een gemakkelijke en betrouwbare methode om deze ritmestoornis vast te stellen is het ECG. Wanneer boezemfibrilleren slechts aanvalsgewijs optreedt, kan een ECG normaal zijn. Daarom is het soms zinvol een 24-uurs ECG registratie (ook wel Holterregistratie genoemd) te maken.
Wat te doen bij boezemfibrilleren
U kunt uw hartritme controleren door uw pols te voelen.Wanneer u de voor u herkenbare klachten hebt en uw pols voelt snel en onregelmatig aan, neem dan contact op met de huisarts, tenzij de cardioloog anders met u heeft afgesproken.Wanneer het boezemfibrilleren langer bestaat dan 48 uur wordt u ingesteld op bloedverdunnende medicijnen.Hierna wordt u verwezen naar de cardioloog voor eventuele verdere behandeling. Indien het boezemfibrilleren korter dan 48 uur bestaat, zal de huisarts overwegen u meteen in te sturen voor elektrische cardioversie, om de instelling op bloedverdunners te voorkomen. Soms is het verstandiger het boezemfibrilleren te accepteren. Met de juiste instelling van medicatie om complicaties te voorkomen en eventuele klachten te verminderen, valt hier over het algemeen goed mee te leven.
http://www.cardiologiearnhem.nl/Boezemfibrilleren.htm