ROERMOND – In navolging van het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) is onze Stichting Hartpatiënten Nederland begonnen met de distributie van de cardiostick. Dat is een draagbaar, elektronisch patiëntendossier in de vorm van een creditcard met een USB-functie. Op deze ,,creditcard’’ staan al uw medische gegevens, en dat kan heel erg handig zijn. Soms zelfs levensreddend!
Onderzoek in 2003 bracht aan het licht dat bij de overdracht van medische gegevens door artsen jaarlijks 163.000 fouten worden gemaakt. Dat leidt jaarlijks tot 80.000 ziekenhuisopnames en 18.000 operaties. Daarmee wordt 1,7 miljard euro verspild. De cardiostick kan het aantal fouten in de overdracht drastisch verminderen. U als patiënt kunt de gegevens op deze stick ook zelf controleren.
U heeft met deze cardiostick alle belangrijke gegevens uit uw eigen medisch dossier altijd direct bij de hand. Vooral in noodsituaties of in het buitenland kan dit van groot belang zijn! In feite staat uw complete medische dossier op de cardiostick, inclusief het huisartsen en –apothekersdossier. Door de handige vorm ervan (net een creditcard) kunt u de cardiostick altijd bij u dragen. In noodsituaties is dat een hele opluchting, uw zorgverleners hoeven niet eerst zelf allerlei gegevens op te vragen of aanvullende onderzoeken te doen. Via de cardiostick komen ze direct alles te weten, wat ze nodig hebben. Dat betekent dat u in noodsituaties sneller behandeld kunt worden, want de artsen hoeven niet eerst op nadere medische gegevens te wachten. Die hebt u compleet bij u!
De cardiostick kan switchen tussen vier talen (Nederlands, Duits, Engels en Frans). Dat is altijd handig in het buitenland.
De cardiostick is ontwikkeld op initiatief van twee artsen van het azM. Deze artsen, Nathalie van Breugel en Cecile Soemers van het Hart- en Vaatcentrum in Maastricht, ontwikkelden de stick in samenwerking met Nijmegenaar Serge Willems, de leverancier van de sticks.
Als uw arts of zorgverlener waar ook in Europa de cardiostick inplugt op zijn computer, start op het computerscherm automatisch een noodscherm op. De zorgverlener heeft daartoe geen speciale software nodig. Op het noodscherm staan alle belangrijke gegevens die met uw hart te maken hebben op een overzichtelijke manier gerangschikt. Via deze opstartpagina kan uw arts inloggen in uw complete medische dossier. Daarvoor heeft de arts wel een door u vastgesteld wachtwoord nodig. Dit wachtwoord is ter beveiliging van uw gegevens in verband met uw privacy.
Je zal hem maar niet bij je hebben
De cardiostick is ook erg handig als u een second opinion wil. Degene die deze second opinion gaat doen, heeft via de cardiostick onmiddellijk toegang tot al uw medische gegevens.
Uw huisarts kan uw medische gegevens vanaf zijn computer in een handomdraai inladen op de stick. Veel cardiologen werken ook mee, bij hun secretaresse kunt u vragen de stick te ,,laden’’ met uw dossier.
Stel er overkomt u iets ernstigs. Dat gebeurt meestal plotseling. Dat zijn nu net de momenten waarin veel mensen niet meer weten wat te doen, en het moeilijk voor veel van ons is om uit onze woorden te komen. Elke hulpverlener wil als eerste weten: welke pillen slikt u? Op zulke momenten weet je dat eenvoudig niet, je bent overstuur en van de kaart. Juist in levensbedreigende situaties is het extreem belangrijk dat een zorgverlener onmiddellijk weet welke medicijnen iemand slikt. Dan biedt zo’n cardiostick uitkomst! Op dat moment kan zo’n cardiostick zelfs levensreddend zijn!
De creditcard-vorm van de cardiostick is juist zo waardevol omdat in geval van bewusteloosheid de paramedicus al standaard in de portemonnee kijkt. Mocht iemand echt een serieuze hartaanval of infarct krijgen dan krijgt de paramedicus dus ‘automatisch’ de gegevens in handen. U kunt de Cardiostick, nadat deze ingevuld is, dus gewoon bij uw creditkaarten in uw portemonnee stoppen en hoeft er verder niet meer aan te denken.
De cardiostick kost € 49,50 exclusief € 6,65 verzendkosten. Trouwe donateurs behoeven deze extra kosten niet te betalen. Wie hulp nodig heeft bij het gebruik van de cardiostick, zoals bij het laten opladen ervan met uw medische gegevens, kan daarvoor terecht bij de producent, Cinsol BV. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.
Bestellen kan door te mailen naar: roermond@hartpatienten.nl of te bellen naar 0475-317272.