D-ribose bij hartfalen: verbeterde diastolische hartfunctie, bewegingstolerantie en levenskwaliteit
Bij patiënten met hartfalen bleek de diastolische hartfunctie met D-ribose significant verbeterd.
In 2003 publiceerde de Duitse onderzoeker Omran een onderzoek met D-ribose bij 15 patiënten met een coronaire hartziekte en een ernstige vorm van chronisch hartfalen.
Het ging om een dubbelblind, placebogecontroleerde cross-over studie. De behandelingsperiode met driemaal daags 5 gram D-ribose bij de maaltijd of placebo duurde tweemaal drie weken met een wash-outperiode ertussen van één week.
Informatie over de gezondheidstoestand van de patiënten gebeurde met echocardiografie, met een vragenlijst over de levenskwaliteit en met het meten van de bewegingscapaciteit met behulp van een hometrainer.
De diastolische hartfunctie was hoog significant verbeterd door de ribose in vergelijking met placebo. Ook de levenskwaliteit en bewegingstolerantie waren significant verbeterd ten opzichte van placebo.
Omdat het aantal proefpersonen klein was, was de betekenis van het verschil tussen ribose en placebo des te groter en klinisch bijzonder relevant. Immers een statistische significantie is veel moeilijker te verkrijgen in een kleine dan in een grote groep proefpersonen en zegt daarom klinisch ook beduidend meer.
Bron: ortho.nl
Omran H, Illien S, [..], Luderitz B. D-Ribose improves diastolic function and quality of life in congestive heart failure patients: a prospective feasibility study.
Eur J Heart Fail 2003; 5(5):615-9
PMID: 14607200 [PubMed – indexed for MEDLINE]