Chips verhogen kans op atherosclerose
Vaak chips eten verhoogt het risico van atherosclerose, zo blijkt uit een door Poolse wetenschappers uitgevoerde verkennende studie.
Chips bevatten een relatief grote hoeveelheid acrylamide, een stof die al eerder met verscheidene gezondheidsrisico’s in verband werd gebracht.
Acrylamide wordt vooral gevonden in zetmeelrijke voedingsmiddelen die tijdens de bereiding worden verhit bij temperaturen hoger dan 120ºC. Zo ook in chips.
Sigarettenrook bevat ook acrylamide.
Het onderzoek betrof 14 gezonde vrijwilligers (8 vrouwen en 6 mannen) met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Zes van hen waren rokers (meer dan 20 sigaretten per dag). Allen kregen gedurende 4 weken dagelijks 160 gram chips, een portie welke 157 mg acrylamide bevatte.
Uit bloedanalyse aan het einde van deze periode bleek dat het eten van de chips, zowel bij rokers als niet-rokers, tot een significant verhoogde oxidatieve stress en CRP leidde.
Daarnaast werd bij alle deelnemers een gestegen concentratie hemoglobine-acrylamide adducten, een biomarker voor de blootstelling aan acrylamide, gevonden.
De bevindingen suggereren volgens de onderzoekers dat een hoge consumptie van acrylamide-rijke voedingsmiddelen, via stimulering van ontstekingsprocessen, tot een verhoogd risico van atherosclerose kan leiden.
Bron: ortho.nl
Naruszewicz M, Zapolska-Downar D, [..], Törnqvist M. Chronic intake of potato chips in humans increases the production of reactive oxygen radicals by leukocytes and increases plasma C-reactive protein: a pilot study. Am J Clin Nutr 2009; 89(3):773-7