Bloedverdunners – effect van pijn op de stollingsfactor, INR
Home › Forums › Hart- en vaatziekten › Bloedverdunners – effect van pijn op de stollingsfactor, INR
- Dit onderwerp bevat 24 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 12 jaren, 9 maanden geleden door Anoniem.
-
AuteurBerichten
-
bertSleutelbeheerder
Ik had gisteren een controle voor het zelfmeten van de bloedstollingsfactor. Die bleek afgelopen maandag al omhoog te zijn geschoten maar dat kon ik met zelfdoseren nog wel bijhouden. Maar gisteren bleek dat hij nu veel en veel te hoog was. Wat kwam dat goed uit dat ik juist nu die halfjaarlijkse controle had. Ik vind het best eng om nu met zo’n hoge factor rond te lopen vanwege het risico op bloedingen. Een hersenbloeding is naar mijn idee nog erger dan met hartfalen te moeten leven (ik zou wel zo’n vitamine K-tablet in huis willen hebben voor voorkomende gevallen maar dit zal vast wel te gevaarlijk zijn in handen van leken).
Maar goed, hoe kon ik aan zo’n hoge factor? Ik verdacht de medicijnen ervan. Ik had laatst behoorlijk zware pijnstillers gekregen omdat ik verschrikkelijke rugpijn had. Met alleen paracetamol zag ik ook al dat de stollingsfactor erop reageerde maar nu sloeg het dus helemaal op hol. Ik dacht dat de oorzaak hiervan in die medicijnen zat maar wat bleek – die stijging komt door de pijn. Ik hoef mezelf dus niet meer te kwellen door minder te gebruiken uit angst voor die stijging want het werkt dus juist andersom.
Ik begrijp nu wel hoe het komt dat zoveel mensen verslaafd raken aan die zwaardere pijnstillers. Ik voelde me er heel erg prettig voor – uitstekend anti-depressiva. De angst voor verslaving en de bijwerkingen (ik was een heel gelukkige zombie) en de verminderde rugpijn maakt dat ik me nu weer tevreden stel met de paracetamol.
Ik had dit eigenlijk bij de hartverhalen willen plaatsen maar ik heb moeite mijn weg te vinden nu deze website vernieuwd is. Maar komt tijd, komt raad.AnoniemInactiefow..wist ik ook niet..heb soms ook dat hij onverklaarbaar hoger is…heel vreemd..maar pijn heb ik dan gelukkig niet..en ook geen medicatie…slik verder weinig andere medicatie..
maar goed om te weten…
Kelly KatheenDeelnemerEr zijn zoveel oorzaken voor de schommelingen. Daarom moeten we ook zo vaak controleren of de medicatie aangepast moet worden. Ik heb een vriendin die er een sport van maakt om met bepaalde voedingsmiddelen haar INR zo stabiel mogelijk te houden.
Van voeding wist ik het, van medicijnen dacht ik het maar van stress, psychisch of door pijn, had ik niet verwacht. Eigenlijk had ik dit ook best kunnen weten. Het fijne is nu wel dat ik me niet bezwaard hoef te voelen, het zelfs nu beter is, om wel iets te slikken wanneer de pijn te erg is.Groetjes,
Suzan
TsjerkDeelnemerHe dank je voor de tip. Ik had laatst erg pijn in mn kaak en de volgende dag moest ik ook prikken zat op 6,0. Week later moest ik weer en had geen pijn meer en zat op 1,4. Verklaart wel een hoop.
Kelly KatheenDeelnemer6.0!!!! Doodeng. Maar je kan het navertellen.
Ik sta er ook van te kijken dat het ruim drie jaar heeft geduurd tot ik dit een keertje leerde. Deze wetenschap hoort bij de basiskennis die je hoort te krijgen wanneer je dit soort medicijnen gaat gebruiken. Ik wist niet beter dat het juist de pijnbestrijders waren die de INR lieten stijgen. Het kan zijn dat ik hierover heen heb gelezen in de bijsluiter maar dat lijkt me stug of dat dit een recente ontdekking is. Ik ga het nakijken!Groetjes,
Suzan
TsjerkDeelnemerja ze belde dezelfde middag nog op, op mn mobi en thuis. hahaha Erh=gste is dat ik het moet slikken vanwege een ablatie die ik ga krijgen ergens in juni. Verder heb ik het niet nodig. Ik moet zeggen dat ik ook wel schrok en hoorde hun bezorgdheid in de stem. Verder ben ik een leek wat bloedverdunners nu inhouden, heb voorlopig genoeg aan mn hartritmestoornis.
Maar ben erg benieuwd naar je onderzoekje!Tsjerk
Kelly KatheenDeelnemerIk hoefde er mijn luie stoel niet vooruit 😉 Toen ik boven was, vergat ik natuurlijk die bijsluiter te pakken maar ik kreeg net het lumineuze idee om even te googelen.
Het heeft alles te maken hoe je het begrip ziekte interpreteert.
Bij alle zaken die effect op de INR kunnen hebben, van lijnen tot sporten, staat ook het ziek zijn vermeld. Het hebben van een fikse pijn wordt daar niet bij genoemd maar valt er natuurlijk wel onder. Alleen ik denk dat ik echt de enige niet ben die pijn, ook al is die zo hevig dat je er bijna van flauw valt (bloeddrukdaling) niet als een ziekte interpreteert. Ziek zijn hoort in mijn beleving gepaard te gaan met flinke koorts. Echt een achterhaalde gedachte en ik zou beter moeten weten. Al noem ik mezelf met mijn hartfalen, ritmestoornissen (ik heb het grote geluk dat ik perfect reageer op de pillen daarvoor), problematische rug en tal van andere kwalen niet ziek. Ik heb alleen beperkingen.Jij sterkt met die ritmestoornissen. Ik kan me nog goed herinneren hoe akelig ik me toen voelde.
Groetjes,
Suzsn
Kelly KatheenDeelnemerIk vergeet te reageren op die INR van 6.0. Ik heb die ook een keer gehad. Ik had geen echte pijn, alleen wat hinderlijk gesteek bij iets van inspanning, maar dat bleek angina pectoris te zijn waarvoor ik gekatheteriseerd moest worden. Ik slikte toen net drie maanden de medicijnencombinatie Plavix en de maagbeschermer Nexium. Ik kreeg in het ziekenhuis meteen al een andere maagbeschermer en de verpleger zei dat die medicijnencombinatie niet ideaal was. Toen bleek dat ik zo hoog zat, kreeg ik een vitamine K-tablet om de INR te normaliseren want anders wordt het zo’n bloedbad.
Nadat ik deze medicijnencombinatie niet meer gebruikte, zijn er ook nooit meer nieuwe verstoppingen ontstaan.Groetjes,
Suzan
volhoudsterGastik zou graag willen weten,waarom ik geen stolingsfaktor hoef te prikken,en niet gecontroleerd wordt??
ik gebruik sinds vorig jaar september,na dotteren en het plaatsen van een stent.plavix.volgens de cardioloog moet ik die een jaar gebruiken.daarbij gebruik ik acetylsalicylzuur 80mgr cardio 1 keer per dag.
Wat is het nut van dergelijke stollingsfaktor?en waarom gebeurt dat bi jmij niet?
groetjes lenyKelly KatheenDeelnemerDat hangt af van de soorten bloedverdunners die je moet gebruiken. Blijkbaar hoeft dit niet bij Plavix en Ascal. Ascal gebruikte ik al jaren omdat ik vaak een roodbruine vlek voor mijn linkeroog kreeg. Voor zover ik weet hangt die INR-bepaling samen met de coumarines. Maar ik zou het zeker navragen waarom u alleen de Plavix gebruikt en waarom er niets gecontroleerd hoeft te worden.
Groetjes,
Suzan
volhoudsterDeelnemerdankjewel suzan.
ik ga het bij de volgende controle in mei vragen aan de cardioloog.
gr lenyLisaGastHallo Suzan,
Ik citeer je even:
[quote]Maar goed, hoe kon ik aan zo’n hoge factor? Ik verdacht de medicijnen ervan. Ik had laatst behoorlijk zware pijnstillers gekregen omdat ik verschrikkelijke rugpijn had. Met alleen paracetamol zag ik ook al dat de stollingsfactor erop reageerde maar nu sloeg het dus helemaal op hol. Ik dacht dat de oorzaak hiervan in die medicijnen zat maar wat bleek – die stijging komt door de pijn. [/quote]
Met hoge factor bedoel je waarschijnlijk een hoge INR (dat is geen stollingsfactor, maar geeft informatie over de stollingstijd van het bloed, hoe langer het stollen duurt, hoe minder stollingsfactoren er zijn).
Ik wilde niet gaan reageren maar ik doe het toch maar wel, want ik vrees een beetje de mogelijkheid dat sommige lezers van jouw INR bericht nu gaan denken dat je rustig pijnstillers kunt gaan nemen bij acenocoumarol en verwante bloedverdunners.
Dat is dus niet zo: NSAID’s verhogen de INR bij een deel van de coumarineslikkers.
Niet door het hebben van pijn (want hoe is dat dan te verklaren?? ), maar doordat de pijnstillers de stofwisseling van coumarine verstoren.
Dat heeft te maken met het feit dat NSAID’s (zoals ibuprofen, aspirine, naproxen, etc) door hetzelfde enzym omgezet en ontgift worden dat ook coumarine moet omzetten en ontgiften.
Dat enzym heet: CYP2C9.
Bij mensen met afwijkingen (bepaalde varianten) in dit genotype veroorzaken NSAID’s een verminderde activiteit van het ontgiftingsenzym waardoor coumarine stijgt en je INR dus ook. Er blijft dan meer coumarine in je bloed dan de bedoeling is.Hier kun je er meer over lezen:
http://www.fnt.nl/pdf/NSAIDstandaard.pdf[quote]In
deze cohortstudie bij patiënten uit de Rotterdamse wijk Ommoord van 55 jaar en ouder is aangetoond dat de kans op te sterke ontstolling (INR > 6) wel degelijk kan toenemen als aan een op cumarine ingestelde patiënt een NSAID wordt gegeven dat door het leverenzym CYP2C9 wordt omgezet –
hetzelfde enzym dat ook de cumarines metaboliseert- en als die patiënt drager is van tenminste één CYP2C9*2 of CYP2C9*3 allel. Mensen met het ‘normale’ CYP2C9 genotype (aangeduid met CYP2C9*1/*1) produceren een normaal werkzaam leverenzym CYP2C9. Dragerschap van een CYP2C9*2 en vooral een CYP2C9*3 allel leidt tot de productie van een minder actief enzym. Als een
cumarine wordt gegeven aan een patiënt met zo’n verminderde CYP2C9-enzym activiteit, die bovendien een ander geneesmiddel krijgt dat van dit enzym ‘gebruik moet maken’, kan het metabolisme van het cumarine zodanig worden vertraagd dat er te sterke ontstolling optreedt.[/quote][quote]Patiënten met een CYP2C9*2 allel hadden bij gebruik van een NSAID een
bijna 3 x verhoogd risico op een INR>6 vergeleken met patiënten met een CYP2C9*2 of *3 allel die geen NSAID’s gebruikten.
Patiënten met een CYP2C9*3 allel tenslotte hadden bij gebruik van een NSAID een bijna 11 x verhoogd risico op een INR>6 vergeleken met patiënten met een CYP2C9*2 of *3 allel die geen NSAID’s gebruikten[/quote]Ook paracetamol kan dit nadelige effect een beetje hebben (wat je zelf al had gemerkt Suzan), maar dan gaat het via een ander CYP-ontgiftingsenzym.
Alle NSAID’s zijn overigens niet alleen pijnstillers, maar daarnaast ook “bloedverdunners”.Groetjes,
Lisa 😉Kelly KatheenDeelnemerGoed dat je dit even toelicht, Lisa.
NSAID’s vind ik doodeng, ook al ben je geen hartpatiënt. Ooit schreef een Amerikaanse onderzoeker: ‘Je eerste kan je laatste zijn’. En aspirientjes mogen natuurlijk ook nooit vanwege het directe effect op de bloedverdunning.
Mijn huisarts had Zaldiar voorgeschreven. Een combinatie van paracetamol en tramadol.
Wat ik van de week van de dame van de trombosedienst heb geleerd is dat het niet de paracetamol en/of tramadol was waardoor de INR zo omhoog was geschoten maar dat dit juist door de pijn kwam. Ik had de neiging om minder pijnmedicatie te gebruiken vanwege die verhoogde INR maar mij is duidelijk gemaakt dat dit dus averechts werkt.
Punt is wel dat je moet weten wat je slikt. Alleen in overleg met je behandelend arts!Groetjes,
Suzan
LisaGastKelly Katheen schrijft:
[quote]
[quote]Mijn huisarts had Zaldiar voorgeschreven. Een combinatie van paracetamol en tramadol.[/quote]Oefff…. tramadol kan ook je INR verhogen: lees hier maar bijvoorbeeld:
[i]Mogelijke interactie tramadol (Tramal®) en cumarinen[/i]
http://www.lareb.nl/LarebCorporateWebsite/media/publicaties/gebu1998_149.pdfJe zou jouw ervaring ook aan Lareb kunnen melden…..
[quote]Wat ik van de week van de dame van de trombosedienst heb geleerd is dat het niet de paracetamol en/of tramadol was waardoor de INR zo omhoog was geschoten maar dat dit juist door de pijn kwam. [/quote]
En heeft die dame ook uitgelegd hoe pijn je INR heeft verhoogd?
Als ze die bewering doet, moet ze ook kunnen uitleggen hoe het gebeurt (zou ik toch wel verwachten).Ik kwam wel ook tegen dat bij sommige mensen grote stress de INR verhoogd had, en pijn is natuurlijk ook stress voor je lichaam, ….. maar het rare is, dat er ook coumarineslikkende mensen zijn die door stress juist een lagere INR kregen (lijkt ook wel logisch, want stress maakt bloed stroperiger (dikker) ipv dunner).
Iemand opperde als een verklaring voor de hogere INR door stress, een verlaging van vitamine K doordat stress (of pijn) de trek in eten weg nam (men had minder gegeten dan anders).Na ja…. hoe het ook allemaal precies zit, pas goed op jezelf he.
Als je de tramadol nog nodig hebt (?), kun je dan niet tijdelijk je coumarine verlagen?……
zoals bij deze meneer is gedaan :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17064212Of anders eventjes meer boerenkool en spinazie eten (dan wel altijd met wat vet anders wordt de vitamine K namelijk niet goed opgenomen)?….. :huh: 🙂
Groetjes,
Lisa.Kelly KatheenDeelnemerEn ik maar denken dat dit de laatste inzichten waren. Zo’n medewerker van de Trombosedienst mag dit toch niet zo maar zeggen?
Bestaat er wel pijnmedicatie die neutraal is op dit gebied? Misschien heeft de huisarts even niet aan mijn hartprobleem gedacht. Maar er moest iets gebeuren. Hele nachten niet slapen, is het ook niet.Dat de nacontrole van de apotheek dit had laten gaan. Ik had nog gebeld n.a.v. de info in de bijsluiter, de extra uitdraai van de apotheek stond dat je moest oppassen bij apneu (en dat heb ik helaas ook) en toen stuurde de apotheker me weer terug naar de huisarts.
Ik had dit middel wel keurig aan de Trombosedienst gemeld. Eigenlijk wilde ze iets op morfinebasis voorschrijven maar dat vond ik weer veel te eng klinken. Qua pijn was er echt geen keus meer. Ik heb altijd rugpijn maar sinds drie maanden, ongelukje met de fiets, werd het erger en na behandelingen door de ortho-manuele arts (hij heeft me eerder wel heel erg goed geholpen) liep het helemaal uit de hand. Maar nu red ik me alweer heel goed met alleen paracetamol.
Wat is nu wijsheid, behalve spinazie en boerenkool eten? 😉 Het is nu Pasen, winkels dicht en ik word geacht eieren te eten. Is dit INR-neutraal? Dan komt dat goed uit.
Extra pijn accepteren met het risico dat het weer uit de hand loopt of deze lichamelijke stress vermijden door te slikken? Ik slik nu al verschillende dagen op doktersadvies 0,0 van mijn Coumarine. Morgen is mijn vaste prikdag dus dan weet ik weer wat meer en kan ik als daar aanleiding toe is, ook het halfje Ascal niet nemen. Daarmee wil ik toch t.z.t. mee stoppen.Ik zal mijn ervaring doorgeven aan Lareb. Ik had inderdaad een dubbele dosering omdat de enkele amper effect had. In de bijsluiter zou dan vermeld moeten worden dat de mensen dan wat vaker de INR moeten (laten) controleren (wat is dat zelf kunen prikken en (meestal) zelf berekenen een zegen!
Groetjes,
Suzan
-
AuteurBerichten